Demonstranten blokkeren A12, snelweg deels weer open

© Regio15
DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zaterdagmiddag de A12 geblokkeerd. De politie probeerde ze tegen te houden. Vanuit verschillende kanten gingen een paar duizend activisten de Utrechtsebaan op en gingen bij de ingang van de tunnelbak zitten. Rond 14.00 uur ging de weg weer deels open.
De zwarte doeken op de hekken die rondom de tunnelbak zijn neergezet, werden losgeknipt. De weg werd zowel de stad in als de stad uit afgesloten. De gemeente meldde rond 14.00 uur dat de weg weer deels opengaat, behalve rond het Malieveld waar nog actievoerders op het wegdek zitten.
Daar werd het protest gedurende de middag toegestaan. 'Wij komen op die manier ruimschoots tegemoet aan het demonstratierecht', zegt politiechef Van Musscher.

Waterkanon ingezet

Aan het einde van de middag werden de klimaatdemonstranten verzocht de weg te verlaten voor 17.00 uur. Anders zou de politie ingrijpen.
Vanaf 17.00 uur begon inderdaad het leegvegen van de Utrechtsebaan van de demonstranten die er nog waren.
Ondertussen is er ook een demonstratie van Farmers Defence Force gaande in het Zuiderpark. Volg actuele updates over vandaag in ons liveblog over de demonstraties.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!