Zo'n 700 klimaatactivisten aangehouden, vier demonstranten onwel

© Regio15
DEN HAAG - Zo'n 700 klimaatactivisten zijn zaterdag aangehouden bij de demonstratie van Extinction Rebellion op de A12, meldt de politie. Vier actievoerders zijn onwel geworden.
De klimaatactivisten hielden sinds het middaguur het begin van de Utrechtsebaan bezet. De politie riep op om te vertrekken. Om de demonstratie verder te 'ontmoedigen', werden na 17.00 uur waterkanonnen ingezet. Daarmee werden de demonstranten nat gesproeid. Volgens de politie hebben de actievoerders na aankomst op het politiebureau droge kleding gekregen.
Een woordvoerster van de actiegroep spreekt tegen dat de demonstranten droge kleding hebben gekregen bij de politie. Daardoor kwamen volgens de actiegroep veel mensen in natte kleding buiten te staan.

Vier mensen onwel

Vier actievoerders zijn onwel geworden. De gemeente laat weten dat zij bij de blokkade op de A12 en bij het station in Den Haag waren. De demonstranten zijn geholpen door de ambulancedienst. Waardoor zij onwel raakten, is niet bekend.
Een woordvoerster van Extinction Rebellion laat weten dat het bij de organisatie onbekend is hoeveel mensen er onwel zijn geworden en of het er meer zijn dan de vier die de politie noemt. Wel noemt ze het zeker dat er in een bus iemand onwel is geworden. Diegene zou door de politie meegenomen zijn, onduidelijk waarheen. De klimaatorganisatie heeft nog geen contact kunnen leggen met die persoon.

Aanhoudingen bij boerenprotest

Bij de boerendemonstratie in het Zuiderpark werd de chauffeur opgepakt die met zijn shovel een afzetting van de politie doorbrak. Hij verzette zich bij zijn aanhouding en daardoor raakten twee agenten lichtgewond. Ook is er nog iemand anders aangehouden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!