Stichting Zuiderpark opgelucht over verloop boerenprotest: 'Het leek eerder een soort festival'

© Richard Mulder
DEN HAAG - Stichting Zuiderpark vindt dat de schade na het boerenprotest van afgelopen zaterdag is meegevallen. Voorzitter Charles Crown hield eerder nog zijn hart vast, maar dat bleek niet nodig. 'De angst die we hadden is niet uitgekomen,' vertelt Crown bij Bob Staat Op. 'Het terrein is achtergebleven als bij een festival. De schade aan het park is gelukkig meegevallen. Een totale chaos is het niet geweest.'
Het boerenprotest op zaterdag 11 maart heeft minder schade achtergelaten dan stichting Zuiderpark had verwacht. Vorige week zei Crown tegen Den Haag FM dat hij ondanks opgelegde beperkingen zorgen maakte en veel tractoren en protestanten verwachtte. ''I don't believe in miracles', zei hij.
Uiteindelijk viel de verwachte opkomst mee en heeft Crown het protest positief beleefd. 'De ondernemers zijn open gebleven en dat is goed gegaan.' Er hing volgens hem zelfs een goede sfeer. 'Het ging allemaal erg gemoedelijk. Het leek eerder een soort festival, een boerenfestival.'
Zuiderpark stroomt vol
Zuiderpark stroomt vol © Omroep West

Beperkingen

Om schade te voorkomen had burgemeester Jan van Zanen beperkingen opgesteld voor het protest: zo mochten er dus twee tractoren geplaatst worden naast het podium in het Zuiderpark. Ook waren maximaal 25.000 deelnemers aan het protest toegestaan en moest de demonstratie tussen 12.00 en 16.00 uur worden gehouden. 'De gemeente heeft er alles aan gedaan om het goed te laten verlopen', zegt Crown in Bob Staat Op.
Farmers Defence Force (FDF) had demonstranten opgeroepen om niet met de tractor naar het boerenprotest te komen. Bestuurders die toch onderweg waren werden aangesproken door de politie en mochten de stad niet in. Uiteindelijk hebben ook maar twee tractoren het park bereikt.
Ondanks deze nagekomen afspraak werd aan het begin van de middag een afzetting vernield door een shovel. Hierdoor konden meerdere vrachtwagens het park oprijden. De chauffeur van de shovel is aangehouden voor vernieling, verzet tegen aanhouding en overtreden van het noodbevel. De politie heeft shovel in beslag genomen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!