Laxmie Jawalapershad heeft Kartiniprijs gewonnen: 'Ze staat letterlijk naast de mensen'

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Laxmie Jawalapershad heeft zaterdag de Kartiniprijs 2023 in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg de prijs omdat zij zich inzet voor slachtoffers van huiselijk geweld. Andere genomineerden waren Samantha Baumgard-Biekman en Buurtkamer Vrederustlaan.
'Laxmie Jawalapershad zet zich als vrijwilliger al jarenlang onbetaald in voor slachtoffers van huiselijk geweld. Als ervaringsdeskundige maakt ze dit pijnlijke en complexe thema bespreekbaar en breekt daarbij taboes. Vaak gaat het om vrouwen die verborgen blijven voor officiële instanties', aldus de jury.
'Met stichting Ester ondersteunt ze jonge vrouwen die depressies en zelfmoordgedachten hebben. Bovendien stimuleert ze jonge vrouwen om een opleiding of cursus te volgen die bij hen past, en zorgt ze dat tienerouders de professionele hulp krijgen die ze nodig hebben. Het zijn heftige onderwerpen, en daar is moed en lef voor nodig. En dat heeft Laxmie, vindt de jury. Ze laat zien dat ze door haar eigen ervaringen niet verbitterd is geraakt, maar dat ze die ervaringen juist heeft ingezet om een lans te breken voor anderen. Ze staat letterlijk naast de mensen.'
De Kartiniprijs bestaat sinds 2007 en is vernoemd naar Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Den Haag reikt de emancipatieprijs sinds 2007 uit. Het doel van de prijs is om inspirerende, succesvolle en/of vernieuwende initiatieven in de stad onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!