Actiegroep verbaasd over uitkomst Woo-verzoek bomenkap de Mient

Bewoners zijn tegen het kappen van bomen op de Mient
Bewoners zijn tegen het kappen van bomen op de Mient
DEN HAAG - Actiegroep Eerlijk Plan Mient is verbaasd over de uitkomst van het Woo-onderzoek over de herinrichting van de Mient. De gemeente is van plan om 158 bomen te kappen en zou volgens de actiegroep niet eerlijk zijn geweest over de reden van de bomenkap. De gemeente zei dat het riool vervangen moet worden, maar dit blijkt anders te liggen.
De herindeling van de Mient houdt de bewoners al bijna drie jaar bezig. Buurtbewoners zijn het niet eens met het plan van de gemeente om bijna tweehonderd bomen te kappen en na meerdere gesprekken en petities eindigde de kwestie in de rechtbank. De gemeente gaf de vervanging van het riool als reden voor de bomenkap, maar nu blijkt er toch een andere reden te zijn.
Actiegroep Eerlijk Plan vertrouwde de zaak niet en diende een Woo-verzoek in. Uit dit rapport zou blijken dat al sinds 2019 bekend is dat het riool kan blijven liggen, terwijl de raad een jaar later nog onder de indruk was dat het riool vervanging nodig had en daarom met de bomenkap instemde. Volgens de actiegroep zou ook blijken dat de gemeente de bomen eigenlijk voor een wegverbreding wil kappen.

Parkeerplaatsen

'We hebben het gevoel dat er is gekozen om een maatschappelijk aanvaardbare reden, het vervangen van het riool, te gebruiken om die bomenkap snel door de raad te jagen', vertelt bewoner Bram Vrenen bij Bob Staat Op. 'Als je naar de raadsuitzendingen van toen kijkt zie je dat iedereen daar overtuigd is dat de bomen voor het riool gekapt moeten worden, maar dat klopt niet.'
Om de Mient te kunnen herinrichten besloot de gemeente dat er 158 bomen gekapt moeten worden. Deze zouden plaats moeten maken voor 70 parkeerplaatsen maar die zijn daar volgens de buurtbewoners helemaal niet nodig. Zo zouden er al genoeg parkeerplekken zijn en staan er zelfs geregeld een aantal leeg. Daarnaast is het voor de buurt een geliefde plek.

Belangrijk stuk groen

'Wij houden allemaal heel erg van die plek. Er zijn veel mensen die normaal gezien over de Laan van Meerdervoort fietsen maar ervoor kiezen om langs de Mient te fietsen als het mooi weer is.' Veel van de bomen die de gemeente wil kappen vormen een 'groene' fietstunnel. Het gaat om een rij bomen die op de stoep staan en volgens de actiegroep een belangrijk stuk groen vormen.
Uiteindelijk hebben meerdere gesprekken met de gemeente tot een rechtszaak geleid. Hier kwam uit dat het riool niet wordt weggehaald, maar dat het wordt vol geschuimd. 'Dat leek ons goed nieuws en het college sprak van een soort voortschrijdend inzicht, maar toen kwam de aap uit de mouw.'

Motivering gebrekkig

In een tussenuitspraak besloot de rechtbank dat de motivering rondom de verbreding van de weg gebrekkig was. De gemeente moest vervolgens een herstelbesluit maken waarin er uitgelegd werd waarom die weg verbreding nodig zou zijn. De rechter is daar uiteindelijk in meegegaan. De actiegroep hoopt dat de uitkomst van het Woo-verzoek er voor zorgt dat de raad de verantwoordelijken op het matje roept.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!