Wachtlijsten scholen lopen op door coronacrisis en Oekraïne-oorlog

Foto ter illustratie: Taylor Flowe (Unsplash)
Foto ter illustratie: Taylor Flowe (Unsplash)
DEN HAAG - De coronacrisis trekt nog altijd zijn sporen in het onderwijs in Den Haag. Ook de oorlog in Oekraïne en de toename van het aantal vluchtelingen zetten grote druk op scholen in de stad. Hierdoor zijn er meer leerlingen zonder diploma van school gegaan en lopen de wachtlijsten op. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Den Haag.
In het schooljaar 2021-2022 is het aantal leerlingen dat van school ging zonder een diploma opgelopen naar bijna 1100. Dat is 2,9 procent van alle jongeren van 12 tot 23 jaar die zich bij de start van het schooljaar hadden ingeschreven. Het jaar ervoor was dat percentage nog 2,34 procent.
Volgens de gemeente komt de stijging onder andere doordat het voor sommige leerlingen aantrekkelijker is geworden om te gaan werken door de aantrekking van de arbeidsmarkt, maar ook vanwege de coronacrisis. 'Hoewel het fysieke onderwijs weer werd opgepakt, werden de gevolgen van de voorgaande periode van afwisselend thuis, digitaal en fysiek onderwijs nog meer zichtbaar', schrijft wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) aan de gemeenteraad. 'De coronaperiode lijkt voor een deel van de leerlingen en studenten dan ook langer door te werken.'

Spanning

Bredemeijer wijst in zijn brief op de problemen die sommige leerlingen thuis kregen, zoals stress in gezinnen. 'Zij zagen het niet meer zitten op school of hadden psychische of andere problemen met dreigend verzuim of uitval als gevolg. Ook bij scholen en ouders was er spanning te zien.' Het lerarentekort en de personeelstekorten in de jeugdhulp hebben de druk vergroot.
Ook de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande instroom van Oekraïense leerlingen hebben een groot effect op het Haagse onderwijs. In september 2022 waren er 555 Oekraïense kinderen die naar school moesten. Tegelijkertijd nam het aantal kinderen toe van asielzoekers, statushouders en arbeids- en kennismigranten die naar Den Haag komen.

Nieuwkomers

'Omdat er meer Oekraïense kinderen en andere nieuwkomers zijn dan plekken op nieuwkomersscholen is er een wachtlijst', schrijft Bredemeijer. 'Het aantal kinderen op de wachtlijst voor nieuwkomersonderwijs neemt sinds begin 2022 nog altijd met gemiddeld 20 tot 25 kinderen per week toe. Vooral vanwege het lerarentekort zijn de Haagse schoolbesturen niet toegerust om op korte termijn deze kinderen volwaardig nieuwkomersonderwijs te bieden.'
Een brandbrief hierover van de gemeente en de Haagse schoolbesturen aan de minister heeft nog niet tot een snelle oplossing geleid. Daarom is de gemeente half januari gestart met zogenaamde landingsplaatsen, een tijdelijke oplossing voor 120 kinderen. Deze oplossing duurt tot de zomer van dit jaar in afwachting van nieuw beleid vanuit het Rijk.

Wachtlijst

'De landingsplaatsen zijn een mooie opstap naar het nieuwkomersonderwijs', schrijft Bredemeijer. 'Onder regie van school kunnen kinderen zich sociaal en emotioneel verder ontwikkelen, leeftijdgenootjes ontmoeten en werken aan taalbeheersing.' Dat neemt niet weg dat er nog altijd 232 kinderen wachten op een plek in het basisonderwijs en 52 op een plek in het voortgezet onderwijs.
Volgens Bredemeijer was het schooljaar 2021-2022 door de nasleep van corona en de oorlog in Oekraïne 'een bewogen jaar'. Maar dankzij de extra inzet van 'onderwijsprofessionals' en geld van de gemeente en het Rijk is het gelukt om achterstanden terug te dringen, aldus de wethouder. Bredemeijer: 'Ondanks de uitdagingen hebben leerlingen en (onderwijs)professionals de schouder eronder gezet en er samen het beste van gemaakt. Er zijn positieve resultaten geboekt, maar er zijn ook nog verbeterpunten waar de gemeente samen met partners werk van maakt.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!