Verkiezingsopkomst: 49,2 procent - 'Het gaat er niet om op wie ze stemmen, maar dat ze stemmen'

© Den Haag FM
DEN HAAG - De stembureaus voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen zijn tot 21.00 uur geopend. De uitslagen volgen nadat de stemmen vanavond zijn geteld. In dit bericht lees je terug hoe de dag verlopen is.
Bij de verkiezingen van 15 maart mag er twee keer gestemd worden: voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland en voor het waterschap. Je kan ervoor kiezen om zelf naar het stembureau te gaan of iemand te machtigen om namens jou een stem uit te brengen. Met de stempas kan je stemmen bij stembureaus binnen de gemeente waar je woont. De stembureaus zijn woensdag tot 21.00 uur geopend. Om te kunnen stemmen moet je de stempas(sen) meenemen en een identiteitsbewijs.

Opkomst 21.10 uur: 49,2 procent

Voor de Provinciale Statenverkiezingen heeft 49,2 procent van de kiesgerechtigden een bezoek aan het stembureau gebracht. 40,1 procent deed dat voor de Waterschapsverkiezingen.
© Den Haag FM

Opkomst 19.30 uur: 43,3 procent

Rond half acht in de avond heeft 43,3 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen. Bij de Waterschapsverkiezingen heeft in Den Haag 35,3 procent een bezoek aan het stembureau gebracht.

Opkomst: 25,6 procent

Ruim een kwart van de kiesgerechtigden in Den Haag heeft tot 15.30 uur de stem uitgebracht bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Flinke rij bij stemlokaal Bomenbuurt

Bij het stemlokaal bij de bibliotheek Bomenbuurt aan de Fahrenheitstraat is woensdagmiddag een flinke rij te vinden van mensen die hun stem willen uitbrengen.
© Den Haag FM

Protest-limousine rijdt door de stad

Afgelopen zaterdag stond deze limousine, met de tekst 'stem ze weg' erop, nog op het Zuiderpark bij het boerenprotest. Op de dag van de verkiezingen rijdt hij weer (even) door Den Haag.
© Den Haag FM

Opkomst Den Haag 16,3 procent

Den Haag heeft een nieuw opkomstpercentage bekendgemaakt: 16,3 procent om 13.00 uur. Om 10.30 uur stond de teller op 7,7 procent.

Steeds minder stembureaus in arme wijken, ChristenUnie/SGP maakt zich zorgen

Het aantal stembureaus in arme wijken neemt landelijk gezien af, blijkt uit onderzoek van de NOS. De ChristenUnie/SGP maakt zich zorgen hierover. 'Daar zouden er eerder meer bij moeten komen in plaats van minder', vertelt fractievoorzitter Judith Klokkenburg.
Volgens de partij zijn er wel stembureaus bijgekomen in rijke wijken, maar dit is volgens hen niet heel eerlijk. 'We willen niet meer stembureaus in de wijken met een lagere WOZ-waarde, maar we willen gelijkheid in het keuzenaanbod.'

Statenlid stemt bij jongeren Schilderswijk

CDA-er Michel Rogier heeft zijn stem uitgebracht in het stembureau dat in de Schilderswijk wordt gerund door jongeren.

De Mos (BVNL) stemt in stadhuis

Richard de Mos heeft rond 11.00 uur gestemd in het stadhuis in Den Haag. Hij is namens BVNL lijsttrekker voor het Hoogheemraadschap van Delfland en lijstduwer voor de Provinciale Staten Zuid-Holland.
Eerder vandaag werd bekend dat de uitspraak in de strafzaak tegen hem op 21 april plaatsvindt. De oud-wethouder wordt verdacht van corruptie.
'Stemmen is nu makkelijker, omdat de coronamaatregelen er niet meer zijn'
Rolien van der Raadt zit vandaag met drie anderen op een stembureau om het stemmen in goede banen te leiden. Het is de derde keer dat ze dit doet. 'Het is nu makkelijker, omdat de coronamaatregelen er niet meer zijn', vertelt Van der Raadt in Bob Staat Op. In een uur tijd waren er vanochtend vroeg al 130 stemmen uitgebracht in het stembureau aan het Sweelinckplein.
Als voorzitter is ze eindverantwoordelijk voor de gang van zaken op het stembureau. 'Je moet bijvoorbeeld het proces-verbaal invullen met hoeveel stemmen er zijn uitgebracht, zodat het gecontroleerd kan worden.'

Opkomst Den Haag: 7,7 procent

Om 10.30 uur had 7,7 procent van de inwoners van Den Haag gestemd. Dat heeft de gemeente Den Haag bekendgemaakt via persbureau ANP.

Voorzitter Eerste Kamer stemt in Eerste Kamer

Jan Anthonie Bruijn (VVD), voorzitter van de Eerste Kamer, heeft woensdagochtend zijn stem uitgebracht. Dit deed hij in het stembureau bij de Eerste Kamer. Op foto's is te zien dat hij lachend zijn stembiljet in de stembus deponeert.

Kopstukken GroenLinks, PVV en D66 stemmen in Den Haag

GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jesse Klaver heeft woensdag zijn stem uitgebracht voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Dat deed hij samen met zijn vrouw in het Kunstmuseum.
PVV-leider Geert Wilders heeft vanochtend zijn stem uitgebracht in het stadhuis van Den Haag. Sigrid Kaag van D66 bracht haar stem voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen uit in een wijkcentrum.
© Den Haag FM
'Het gaat om de inrichting van onze directe leefomgeving'
De provincie doet 'meer dan je denkt', zegt Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, in Bob Staat Op. De provincie heeft zorg over het openbaar vervoer, de verdeling van woningbouw, bedrijventerreinen en natuur. 'Het gaat om de inrichting van onze directe leefomgeving. Als je dan naar Zuid-Holland kijkt, wat het meest dichtbevolkte gebied van Nederland is, waar het gevecht om de ruimte dagelijks plaats vindt, dan is het meer dan ooit nodig dat daar op een goede manier beleid voor gemaakt wordt.'
Smit bracht vanochtend zelf zijn stem uit in Oegstgeest.
'Water raakt ons allemaal'
'We stemmen voor de waterschappen omdat ze het recht hebben waterschapsheffingen op te leggen. Dan is het ook logisch dat inwoners een stem hebben hoe dat geld besteed wordt', zegt dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van Hoogheemraadschap Delfland in Bob Staat Op. Hij doet op Den Haag FM een laatste oproep om vooral te gaan stemmen vandaag. 'Water raakt ons allemaal.'
De opkomst voor de Waterschapsverkiezingen is doorgaans lager dan landelijk het geval is. 'Toch zie ik dat er de afgelopen weken aandacht voor is in de media.' Ook een debat bij Omroep West werd 200.000 keer bekeken.
Het waterschap houdt zich bezig met het beheer van het water en de zorg voor de techniek die het water onder controle moet houden. Dat valt te lezen bij ProDemos. Die taken hebben raakvlakken met andere terreinen, zoals ruimtelijke ordening, natuurbeheer en milieubeheer waar provincies en gemeenten taken hebben. 'We hebben steeds meer te maken met schaarste. Alle belangen die we hebben strijden om de ruimte die we hebben.'
© Den Haag FM
'Het gaat er niet om op wie ze stemmen, maar dat ze stemmen'
Om jongeren te motiveren om ook te gaan stemmen, zet Stagehuis Schilderswijk 15 maart een stembureau neer in Theater de Vaillant, gerund door jongeren. 'Elke stem van jongeren moet worden gehoord', zegt Achraf Abba, van het Stagehuis. Het Stagehuis en Bureau Graswortel bedachten het idee voor het stembureau.

Kandidaten uit Den Haag

Stem je het liefst op een kandidaat uit je eigen stad? Check dan hier waar de eerste kandidaat uit Den Haag bij jouw partij te vinden is.

Stemwijzer Zuid-Holland

Onze collega's van mediapartner Omroep West hebben een stemwijzer online staan voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland om je te helpen een keuze te maken voor je vandaag het stemlokaal in gaat. Check hem op de website van Omroep West.

Stembureaus door de hele stad

In totaal zijn er 260 stembureaus in Den Haag. Je kan stemmen in stadboerderijen, scholen, bibliotheken en buurthuizen, maar je kan er ook voor kiezen om je stem uit te brengen in Provinciehuis. Dan zie je meteen in welk gebouw de gekozen politici straks aan de slag gaan.

Debat Spuigasten

Hoe komen we in Den Haag aan voldoende woningen? Hoe moet het stedelijk gebied verduurzamen? Wat staat er qua stikstof op het spel voor de regio Den Haag? In het verkiezingsdebat van Spuigasten zijn de tegenstellingen groot. Maar één ding is duidelijk: 'We hebben in de provincie te maken met enorme opgaven waar een oplossing voor moet komen', zegt Jaap Smit commissaris van de Koning in Zuid-Holland.
Check voor je naar de stembus gaat nog even het verkiezingsdebat van Spuigasten.

Verkiezingsdebat over woningbouw en huisvesting voor arbeidsmigranten en statushouders

Bekijk hier het verkiezingsdebat van Den Haag FM en Omroep West over Den Haag en omstreken in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Forum voor Democratie en GroenLinks debatteren over het bouwen van woningen. De VVD en de PvdA kruisen de degens over de huisvesting voor arbeidsmigranten en statushouders.

Lijstvolgorde politieke partijen in Zuid-Holland

 1. Forum voor Democratie
 2. VVD
 3. GROENLINKS
 4. D66
 5. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
 6. CDA
 7. PVV (Partij voor de Vrijheid)
 8. ChristenUnie
 9. 50PLUS
 10. Partij voor de Dieren
 11. SP (Socialistische Partij)
 12. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
 13. DENK
 14. GOUD
 15. JA21
 16. AWP voor water, klimaat en natuur
 17. Volt
 18. Belang van Nederland (BVNL)
 19. BBB
 20. JEZUS LEEFT

Lijstvolgorde politieke partijen voor Delfland

 1. VVD
 2. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
 3. Water Natuurlijk
 4. AWP voor water, klimaat en natuur
 5. Partij voor de Dieren
 6. CDA
 7. 50PLUS
 8. ChristenUnie-SGP
 9. Belang van Nederland (BVNL)
 10. BBB
 11. JA21
 12. GOUD

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!