Familie Tara (12) stelt rederij aansprakelijk na fataal bootongeluk

De giek van deze boot brak af
De giek van deze boot brak af © ANP
DEN HAAG - De familie van de 12-jarige Tara die vorig jaar in Friesland overleed toen de giek van een schip afbrak, stelt de rederij aansprakelijk. Dat meldt Omroep Friesland woensdag. Rederij Vooruit had proactief moeten controleren of het schip wel aan alle eisen voldeed en of alle certificaten in orde waren.
Dinsdag werd bekend dat de boot helemaal niet had mogen uitvaren. Op die bewuste 31 augustus 2022 was het 'tuigagebewijs', het document waaruit blijkt dat de masten en het tuigwerk in orde zijn, al ruim zes weken verlopen. Dat zou blijken uit de documenten die de Leeuwarder Courant in handen heeft. Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bleek dat houtrot ervoor zorgde dat de giek van het zeilschip Risico kon breken.
Advocaat Herman Zandijk van de familie vindt het onbestaanbaar dat de rederij niet heeft ingegrepen, zegt hij tegen Omroep Friesland. 'De reder hoort passief en actief te informeren bij de eigenaren of certificaten geldig zijn. Ze zijn hierin tekort geschoten.'

Controle bij iedere trip

Maar ook de schipper heeft verantwoordelijkheid, zegt Zandijk. 'Bij aanvang van iedere trip moet de schipper een rondje op zijn schip maken om te kijken wat de staat is. Of zijn tuigage goed is en vooral ook kijken naar scheurvorming.'
De advocaat heeft een filmpje in handen, dat hij heeft gekregen van een klasgenote van Tara. Volgens hem is daarop duidelijk te zien dat er een grote scheur in de giek zit. 'Dat is gemaakt zo'n vijf minuten voor het noodlottige ongeval', vertelt hij tegen de regionale omroep in Friesland. 'Je ziet kinderen die aan het genieten zijn, maar ook die giek met een grote scheur.'

'Had veel erger kunnen zijn'

Op dat moment zaten zo'n vijf kinderen onder de giek. Vlak nadat die van het dek gegaan zijn is de giek geknapt met fatale gevolgen. 'Het had veel erger kunnen zijn', zegt advocaat Zandijk. 'Alleen heeft de familie van Tara daar helemaal niets aan.' De advocaat wil dat het filmpje wordt meegenomen in het strafrechtelijk onderzoek.
De ouders van Tara zijn geschokt door het nieuws van de verlopen certificaten. Zandijk: 'Vooral over het feit dat hun dochter tijdens een schoolreis vervoerd is op een schip waarvan bekend had moeten zijn dat het niet uit mocht varen.' De ILT heeft inmiddels een website geopend waarop te zien is of een zeilschip alle certificaten heeft.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!