Tot 38 maanden celstraf geëist tegen brandstichters parkeergarage Laan van Wateringse Veld

© Regio 15
DEN HAAG - Twee Hagenaars van 19 jaar oud die terecht staan voor brandstichting in Escamp hoorden het Openbaar Ministerie 34 tot 38 maanden celstraf eisen. De twee worden verantwoordelijk gehouden voor het stichten van brand in drie auto's op parkeerplekken bij een appartementencomplex aan de Laan van Wateringse Veld in Escamp.
Het gebeurde in de ochtend van 2 september 2022 dat bewoners van verschillende appartementen hun woning in het complex moesten verlaten vanwege het gevaar door de in brand staande auto's in de parkeergarage. Een uur later konden ze weer terug naar hun woning.
Niemand raakte gewond, maar de materiele schade is groot. Volgens het Openbaar Ministerie bedraagt de schade aan het gebouw al 2,5 ton. Dat komt omdat een deel van de constructie door de hitte beschadigd raakte. Na politieonderzoek konden twee 19-jarige verdachten bijna twee weken later worden aangehouden. Een derde aanhouding, van een 16-jarige, volgde weer een week later.

Camerabeelden

Het onderzoek leverde ook camerabeelden op. Daarop is te zien dat een Mercedes aankomt bij het pand en er twee personen uitstappen en de garage ingaan en daar een auto met brandstof overgieten. Niet veel later brak de brand uit. Op andere beelden, eerder gemaakt bij een tankstation, zijn drie personen te zien in de auto. Twee personen stapten uit en zijn herkenbaar als de verdachten. Een van hen zou ook een afstandsbediening voor de garage bij zich hebben gehad.
De auto was die nacht in gebruik door een van de 19-jarigen. Hij zou een conflict over 5.000 euro hebben gehad met de eigenaar van een van de uitgebrande auto's. De chauffeur van de auto bleek ook eerder diezelfde avond boodschappen te hebben gedaan: twee flessen aanmaakvloeistof, een jerrycan, vijf liter benzine en aanmaakblokjes werden gekocht.

Strafeis: tot 38 maanden cel

De officier van justitie stelde dat de chauffeur met het plan kwam om de auto in brand te steken. De reden ervoor zou een geldkwestie zijn. De andere twee personen zouden zijn plan hebben uitgevoerd. Beide 19-jarige verdachten ontkennen betrokkenheid. De officier van justitie wil dat de 19-jarige chauffeur 38 maanden cel krijgt. Zijn 19-jarige handlanger hoorde een strafeis van 34 maanden cel. De 16-jarige medeverdachte zal zich later voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!