Personeel HagaZiekenhuis en HMC voert actie; zorg gaat (soms) toch door

Actievoerders in de hal van HMC Westeinde
Actievoerders in de hal van HMC Westeinde © Omroep West
DEN HAAG - Personeel van drie ziekenhuizen in de regio voert donderdag actie voor een betere CAO. Medewerkers van het HagaZiekenhuis en de vestigingen van HMC draaien een zondagsdienst. De spoedeisende hulp is wel open en ook gaan bijvoorbeeld chemokuren door. Veel andere zorg is afgebeld.
De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor ziekenhuispersoneel zitten muurvast. Belangrijk breekpunt is een salarisverhoging van 10% die van de bonden nu al moet ingaan. De werkgevers willen het anders doen: nu 5% salarisverhoging, aan het einde van het jaar nog eens 5% en dan in 2024 uiteindelijk 3%. Ook wordt gestreden voor een andere manier van inroosteren zodat de werkdruk voor het personeel vermindert.
De actie van donderdag is enkele weken geleden al aangekondigd. Dat is nodig omdat er allerlei afspraken gemaakt moeten worden om ervoor te zorgen dat de spoedzorg altijd kan doorgaan. Ook moet geregeld worden dat mensen die in het ziekenhuis liggen, gewoon de verzorging krijgen die nodig is. Ziekenhuispersoneel kan dus niet zomaar het werk neerleggen.

Iedereen op de eigen locatie

Er is ook afgesproken dat personeel dat actievoert op de plek blijft waar het normaal gesproken werkt. Dat is nodig omdat in het geval een groot ongeluk of een andere calamiteit iedereen weer meteen aan het werk kan.
Toch merken patiënten wel het een en ander van de acties. In vrijwel alle ziekenhuizen hangen spandoeken, en sommige poliklinieken zijn vandaag dicht. Mensen die daar een afspraak hadden zijn vorige week gebeld om die afspraak af te zeggen. Op de websites van de verschillende ziekenhuizen staat dan ook dat als mensen geen telefoontje hebben gehad, hun afspraak wel doorgaat.
Luister ook het interview met ziekenhuismedewerker Ronald Dekker in Bob Staat Op.

Flyers en actiekraampjes

In de ziekenhuizen waar actie wordt gevoerd is zorgpersoneel al vroeg begonnen met het uitdelen van flyers. Bij HMC Westeinde rijden om 7.15 uur drie ziekenhuisbedden de hal in. Personeel van de operatiekamers heeft een hele kar met spullen meegenomen. Gehuld in groen kleding verzorgen ze een pop, terwijl de bonden kraampjes inrichten met actiespullen.
Er zijn vandaag toespraken, er wordt gezongen en aan het begin van de middag loopt het personeel een protestmars rond het ziekenhuis. Een zelfde soort programma wordt gevolgd bij het HagaZiekenhuis.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!