'Half miljard nodig om achteruitgang oude particuliere wijken tegen te gaan'

Spoorwijk
Spoorwijk © Laak Fotograaf Harry van Reeken, collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - De kwaliteit van met name particuliere huurwoningen gaat snel achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Den Haag. De kwaliteit van veel Haagse woningen is gemiddeld genomen op orde, maar in wijken als Laak, Rustenburg-Oostbroek en delen van Transvaal en de Schilderswijk is een forse neerwaartse spiraal zichtbaar. Om de achteruitgang te stoppen is een half miljard euro nodig.
In de genoemde wijken stapelt woon- en leefbaarheidsproblematiek zich op. Dat komt volgens het onderzoek - dat de afgelopen twee jaar is uitgevoerd - door een combinatie van factoren, zoals slecht verhuurderschap, gebrekkige investeringen in onderhoud en verduurzaming en relatief veel kwetsbare huurders met weinig bescherming.
De materiële en functionele gebreken komen het meest voor bij vooroorlogs woningen, eengezinswoningen met een WOZ-waarde onder de 300.000 euro en bij kleine VVE's.

'Woonsituaties dramatisch'

Om de woningen te laten voldoen aan 'Haagse basiskwaliteit', wordt geschat dat een investering van minimaal een half miljard euro nodig is. Een woning van Haagse basiskwaliteit moet voldoen aan: goede isolatie, duurzame energie, koken op schone energie, is gezond en veilig, heeft een actieve VvE en wordt verhuurd volgens goed verhuurderschap. Het college komt met een gerichte aanpak om de achterstanden aan te pakken, in samenwerking met woningeigenaren, particuliere verhuurders en woningcorporaties.
In specifieke wijken is de onderhoudsstaat van woningen volgens de gemeente uitdagender dan gemiddeld. 'Er zijn wijken in onze stad waar de woningen en woonsituaties echt dramatisch zijn. Dit onderzoek laat zien waar dat het geval is en biedt handvatten voor een gerichte aanpak', zegt wethouder Martijn Balster. 'Deze aanpak werken we uit in een plan voor Haagse stadsrenovatie, waarbij onderhoud en verduurzaming hand in hand gaan, waarbij veel oog is voor wat huurders in een afhankelijke positie zelf kunnen en wat niet.'
Het onderzoek is uitgevoerd door Arcadis in opdracht van de gemeente Den Haag. Het onderzoeksgebied beslaat de hele Haagse Woningvoorraad, die voor 2001 gebouwd is. Er is gekeken naar zowel corporatiebezit als particulier bezit (bewoond door eigenaar of particulier verhuurd). Er is onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde bouwkundige schil (buitengevel, dak) en de thema’s rondom veilig en gezond wonen (ofwel het binnenklimaat).?

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!