Oud-wethouder Adri Duivesteijn overleden

Adri Duivesteijn in de Schilderswijk | ANP
Adri Duivesteijn in de Schilderswijk | ANP
DEN HAAG - De Haagse oud-wethouder en ereburger Adri Duivesteijn is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een vriend namens de familie bekend gemaakt. De Haagse politicus leed al jaren aan prostaatkanker.
Duivesteijn groeide op in de Schilderswijk, die in de jaren '60 flink verpauperd en dichtbevolkt was. Op 18-jarige leeftijd hoorde de Hagenaar dat grote delen van 'zijn' Schilderswijk zouden worden gesloopt. Hij verzette zich hevig tegen de sloop en ging zich met de politiek bemoeien, allereerst als gemeenteraadslid.
In 1980 schopte hij het tot wethouder in Den Haag. In die periode zorgde hij er onder andere voor dat Den Haag midden aan het Spui een nieuw stadhuis kreeg, in de volksmond beter bekend als het IJspaleis.

Keerpunt in de Schilderswijk

In 1984 haalde Duivesteijn de Portugese architect Alvaro Siza naar Den Haag voor een bouwplan voor de Schilderswijk, waar veel migranten woonden. Voor de oud-wethouder symboliseerde het project van Siza het keerpunt voor de wijk. 'Met dit plan hebben we voor mijn gevoel de stadsvernieuwing in de Schilderswijk gered.'
Duivesteijn werd in 2014 benoemd tot ereburger van Den Haag. Volgens de toenmalige burgemeester Jozias van Aartsen had de oud-politicus de 'stedenbouw naar een hoger plan getild'.

'Den Haag verliest een van grootste vormgevers'

De ereburger was van 1994 tot 2006 namens de PvdA lid van de Tweede Kamer, waar hij zich ook bezig hield met ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. In 2006 werd hij wethouder in Almere, om vervolgens in 2013 lid te worden van de senaat. In 2015 zette hij een punt achter zijn politieke carrière.
Premier Mark Rutte laat weten bedroefd te zijn door het overlijden van Adri Duivesteijn. 'Zijn nabestaanden verliezen een karaktervol en betrokken mens', schrijft hij op Twitter. Volgens de Haagse wethouder Robert van Asten verliest Den Haag een van haar grootste vormgevers. 'Van Schilderswijk tot Spui: zijn visie op de stad en hart voor de Hagenaars en Hagenezen blijven.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!