Sonnetten-meester Olax in Het Woordenrijk

Bundels van Olax | Illustratie: Olax
Bundels van Olax | Illustratie: Olax
DEN HAAG - Het Woordenrijk ontvangt deze zondag de dichters Olax en Alexander Franken. Het poëzieprogramma is zondags tussen 13-14 uur te horen op Den Haag FM.
Shakespeare, Petrarca, Goethe, Hooft, Komrij, Kal, Stip – dichters door de eeuwen heen die exceleerden in het schrijven van het sonnet. Een sonnet is een gedicht van 14 regels met een strak metrum en rijmschema. Aan die lange rij dichters kan gerust de Haagse Olax worden toegevoegd. Hij schrijft sonnettenkransen, bestaande uit 14 gedichten waarbij de laatste regel telkens ook de eerste regel van ’t volgende sonnet is (als een bloemenkrans aan elkaar geregen). Alsof dat nog niet genoeg is, maakt hij 14 van dit soort kransen, die samen een sonnettenkransenkrans vormen. Met één overkoepelend thema, gebundeld in een boek. Alsof ook dat nog niet genoeg is, is Olax al aan zijn achtste bundel toe, wat uiteindelijk moet uitmonden in een monster-project van 14 bundels met telkens 211 sonnetten. Thema’s die in vorige bundels voorbij kwamen waren: egoïsme, de dood, de geneugten van bier, machtsmisbruik bij een zekere lokale omroep en als laatste: slaap en de zeven hoofdzonden. Olax komt langs om voor te dragen en te spreken over dit monsterproject.
Tevens te gast is vaste medewerker Alexander Franken met het Gedicht van de Week. Van het Boekenweek-gedicht-vertaalproject van Tsead Bruinja zijn ondertussen heel veel talen en dialecten langsgekomen. Bij ons hoor je nogmaals de Haagse versie, maar ook de Scheveningse vertaling door muzikant Arie Spaans.
Het Woordenrijk is een radioprogramma over poëzie en literatuur, elke zondag van 13 tot 14 uur. Het werd in 2012 opgericht door Harry Zevenbergen en wordt tegenwoordig gepresenteerd door Adrienne van de Nieuwegiessen en Ricco van Nierop.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!