'Pijnlijk dat Literatuur- en Kinderboekenmuseum onze stad dreigen te verlaten'

Het museum moet in Magazijn De Zon komen
Het museum moet in Magazijn De Zon komen © Gemeente Utrecht
DEN HAAG - Het aangekondigde vertrek van het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum naar Utrecht kan op weinig enthousiasme rekenen in de gemeenteraad. 'Het zijn superleuke musea die ons mensen, ook kinderen, prikkelen om te blijven leren. Ik vind het zonde dat dit uit Den Haag vertrekt', zegt VVD'er Anthony Uduba in Bob Staat Op.
Het museum zit nu nog in een gebouw naast station Den Haag Centraal, maar moet daar binnen enkele jaren uit. Daarom was het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum op zoek naar een nieuw onderkomen. Het oog is gevallen op Magazijn De Zon in Utrecht, voorheen de plek van de Openbare Bibliotheek en boekhandel Broese.
'Deze twee musea horen gewoon in onze stad', vindt Uduba. 'Het is pijnlijk dat ze door langzame processen onze stad dreigen te verlaten.' De VVD heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld. 'Om te kijken hoe dit proces is gegaan. Maar ook wat we eventueel mogelijk kunnen doen vanuit het gemeentebestuur om te kijken naar de mogelijkheden voor deze musea.'

'Zonde' en 'hopeloos'

'Het Haagse college laat kansen op Museumkwartier met internationale aantrekkingskracht liggen en faalt hopeloos', stelde Hart voor Den Haag. Robert Barker (Partij voor de Dieren) vindt het 'zonde dat Den Haag zo het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum kwijtraakt'. Fatima Faid van de Haagse Stadspartij (HSP) noemde het aangekondigde vertrek op Twitter 'schokkend'.
Naast de VVD heeft ook HSP vragen in de pen over het aangekondigde vertrek. 'Waar ik benieuwd naar ben is de herontwikkeling van het voormalig complex van Staalbankiers in de binnenstad', zegt Tim de Boer. De musea zouden daar een plek krijgen. 'Wat betekent het vertrek van de musea voor deze plannen?'

'Wij willen gewoon een museum'

'Het is wel sneu dat er geen nieuwe plek in Den Haag gevonden kan worden', vindt De Boer. Hij wil weten waarom er geen andere locatie in de stad gevonden. 'Desnoods tijdelijk.'
Het Haagse museum en de gemeente Utrecht maakten vrijdag bekend een intentieovereenkomst te hebben gesloten. 'Die hadden ze eerder in Den Haag ook en die is ook gebroken.' De Boer hoopt dat er een extra poging kan worden gedaan om de musea te behouden. HSP wil geen vervangende attractie als de musea de stad verlaten, iets wat de VVD wel vraagt. 'Wij willen gewoon een museum', stelt De Boer.

'Dat dreigen we straks te verliezen'

'Dat is mooi he? Dat alle partijen dit belangrijk vinden. Ik hoop dat we met zijn allen kunnen kijken wat er mogelijk is', vindt Uduba. 'Het is ook belangrijk voor onze stad om een gezinsvriendelijke stad te zijn. Daar zijn deze twee musea belangrijk bij geweest.'
'En vergeet niet de economische waarde die ze hebben. We zien dat gezinnen naar Den Haag komen voor de musea, die blijven in de binnenstad plakken, die gaan eerder een terrasje pakken, die kopen hier en daar wat dingetjes en dat dreigen we straks te verliezen.' Het is de bedoeling dat het museum in 2025 de deuren opent op de nieuwe locatie in Utrecht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!