'Zadel kringloopwinkels niet op met gigantische administratieve last'

Kringloopwinkel
Kringloopwinkel © Den Haag FM
DEN HAAG - Er moet een oplossing komen voor kringloopwinkels nu er nieuwe regels gelden om heling en witwassen aan te pakken. De winkels hebben te maken met nieuwe regels die niet passend voor hen zijn. Dat vinden PvdA en ChristenUnie/SGP. 'We moeten hen niet opzadelen met zo’n gigantische administratieve last.' De partijen hebben vragen aan het college gesteld nadat handhavers op de stoep stonden bij kringloopwinkel Rataplan.
Om heling en witwassen beter aan te pakken is door de overheid een Digitale Opkopersregister gestart. Kopers en verkopers van tweedehands spullen moeten verplicht hun goederen en de verkopers registreren. De twee partijen vinden de registratieplicht voor kringloopwinkels onuitvoerbaar en onlogisch: zij nemen alleen spullen aan die gratis worden langsgebracht.
'Het is voor hen onmogelijk om te registreren wie wat heeft langsgebracht', stelt Janneke Holman van de PvdA. 'En het is ook vreemd: je bent wel de slechtste heler van de eeuw als je je gestolen kunstwerk of vaas gratis langsbrengt bij de kringloop. Daarom moet er een oplossing komen, zoals een uitzondering voor kringloopwinkels, of in ieder geval geen handhaving op deze registratieplicht.'

Bij kringloopwinkels aan het verkeerde adres

'Kringloopwinkels zijn belangrijk voor onze circulaire economie, en ze hebben een sociale functie als werkgever voor mensen met een afstand op de arbeidsmarkt, en betaalbare spullen voor mensen met een laag inkomen', vult Elisa van Vliet van ChristenUnie/SGP aan. 'Heel goed dat het kabinet iets wil doen aan heling en witwassen, maar bij kringloopwinkels zijn ze aan het verkeerde adres.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!