Dit is er te doen tijdens de Haagse Vrijheidsweken in aanloop naar Bevrijdingsdag

Bevrijdingsfestival
Bevrijdingsfestival © Richard Mulder
DEN HAAG - In aanloop naar Bevrijdingsdag is onze stad weer het toneel voor de Haagse Vrijheidsweken. Tientallen instellingen, theaters, musea, bioscopen, tourorganisaties, schrijvers en artiesten hebben samen gezorgd voor een programma rond de thema's vrijheid, oorlog, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde.
In totaal worden er in een maand tijd, van vrijdag 14 april tot en met woensdag 10 mei, 130 activiteiten door de hele stad georganiseerd. Zo kun je een rondleiding doen door de atoombunker onder de voormalige ministeries aan de Schedeldoekshaven. Het is de allerlaatste keer dat de mogelijkheid daartoe geboden wordt, stelt de organisatie. Kaarten (á 10 euro) zijn vanaf zaterdag 1 april te koop.
In het Haags Historisch Museum is een tentoonstelling te zien over het koloniale verleden én heden van Den Haag. In Nationaal Monument Oranjehotel is de tijdelijke tentoonstelling 'Leven met Oorlog' te zien en vanaf maandag 17 april is de foto-expositie Helmen Vol Verhalen te bezoeken in het Atrium. Het provinciehuis van Zuid-Holland krijgt een pop-up-expositie met uniek kaartmateriaal dat door de Duitse krijgsmacht in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt voor de aanleg van de Atlantikwall. Eind april is in Beeld en Geluid Den Haag de expositie Mediaoorlog te bezoeken.

Lezingen

In de weken voor Bevrijdingsdag zijn er ook diverse lezingen en debatten te bezoeken. Zo is er in theater De Vaillant in de Schilderswijk op 3 mei ruimte voor Voetnoot* waarbij Hizir Cengiz in gesprek gaat met Nikki Sterkenburg, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
In de Haagse Kunstkring is op zondag 23 april een lezing over de Vrijmetselarij in de Tweede Wereldoorlog.

Films

Ook het Filmhuis doet meer aan de Haagse Vrijheidsweken, daar zijn films als 'Nayola', 'Aurora’s Sunrise', 'Metronom' en 'The Natural History of Destruction' te zien. Op Bevrijdingsdag zelf is de documentaire 'De vitaliteit van hun vaders' te zien.
Daarnaast worden er stadswandelingen en fietstochten georganiseerd. Zo is er een programma bij de Haagse Toren bij de Grote Kerk, een speciale spionagewandeling door Den Haag en Villa Ockenburg geeft rondleidingen waarin wordt verteld over de opvang van Joodse kinderen in de villa tijdens de oorlog.
Het volledige programma van de Haagse Vrijheidsweken staat op de website haagsevrijheidsweken.nl.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!