Onrust bij winkeliers en bewoners over bouwschutting Lange Poten voor renovatie Binnenhof

De bouwschutting komt rechts van de geul te staan
De bouwschutting komt rechts van de geul te staan © Den Haag FM
DEN HAAG - Bewoners en ondernemers van Lange Poten en het Plein zijn ongerust over de verbouwing van het Binnenhof. Op de Lange Poten komt een drie meter hoge schutting voor de verbouwing. De schutting komt vijf meter van de winkels af te staan, waardoor de straat een stuk smaller wordt. Hoe lang de afzetting blijft staan is nog niet duidelijk. 'Het is allemaal heel vaag', zegt ondernemer John Prins van café Luden op het Plein over alles rondom de verbouwing.
Het Binnenhof wordt de komende jaren verbouwd en dat gaat gepaard met overlast. Nu staan er al schuttingen bij het Plein, de Hofplaats, Hofweg en bij het ministerie van Algemene Zaken. Maar daar komt - als alles volgens planning verloopt - eind dit jaar een bouwschutting bij op Lange Poten.
Ondernemers en bewoners werden maandagavond door het Rijksvastgoedbedrijf (verantwoordelijk voor de verbouwing) bijgepraat over de plannen. In november was er ook een bijeenkomst waar veel vragen waren, met name over de schutting op Lange Poten. Daarom werd er een extra bijeenkomst gepland.

Looppad verbreed naar vijf meter

In de eerste plannen zou het loopgebied voor de winkels 3,5 meter breed worden. Maar daar kwam flink veel kritiek op. Inmiddels is dat plan aangepast naar vijf meter, ook omdat de hulpdiensten er door moeten kunnen bij spoed. Naast de hulpdiensten moet ook het bouwverkeer door de straat en moeten winkels bevoorraad kunnen blijven.
De ondernemersvereniging Pleinkwartier is aan de ene kant opgelucht dat er iets meer ruimte komt voor het winkelend publiek. Maar er zijn ook nog wel zorgen.
'De angst is dat het een paar jaar gaat blijven staan. Met als gevolg dat mensen echt gebied gaan mijden. Wij krijgen al geluiden dat ondernemers overwegen te vertrekken, er staan al panden leeg. Dat zou een hele slechte zaak zijn', zegt voorzitter Ton Kroeze. Hij denkt ook dat het niet goed is voor de rest van de binnenstad. 'Het is de doorgaande route richting Spui. Dus dit heeft een slecht uitstralingseffect op de binnenstad', zegt hij in Bob Staat Op.
Kruidvat en Siebel Juweliers lieten Den Haag FM eerder weten geen plannen hebben om te vertrekken. Wat Paagman gaat doen is nog niet duidelijk.
Volgens het Rijksvastgoedbedrijf is Lange Poten de enige logische route voor het bouwverkeer. De route kan niet langs Sociëteit De Witte en dan rechtsaf bij het Mauritshuis, omdat dat te krap zou zijn en te onveilig voor het publiek daar. Het (grotendeels elektrische) bouwverkeer zal zo'n twintig tot 25 keer per dag over Lange Poten moeten.

'Het is allemaal heel vaag'

Bewoners en ondernemers zijn tijdens de bijeenkomst onrustig over de plannen. Zo zijn er vragen over de hulpdiensten, maar ook zijn ze ontevreden over de communicatie en afspraken die gemaakt zouden zijn. 'Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Het is allemaal heel vaag', zegt de eigenaar van Café Luden.
Hij maakt zich vooral zorgen over de terrassen op het Plein. De gemeente gedoogd sinds corona iets grotere terrassen dan de officiële vergunning, omdat ondernemers in de coronatijd veel financiële schade hebben geleden. Maar de bouwtekeningen voor de schuttingen en bouwketens houden rekening met de originele vergunningen.

Zorgen bij ondernemers Plein

Niet alleen de bouwschuttingen en keten maken de mensen in de zaal ongerust. Ook wordt er aan het begin van de zomervakantie waarschijnlijk nog een extra stuk van het Plein (waar eerst de Biesieklette stond) drie weken afgezet voor werkzaamheden.
Prins vreest voor zijn inkomsten, en dat hebben zijn collega's op het Plein ook, zegt hij. 'De ambtenaren zijn al anderhalf jaar weg. Zij kwamen veel op het Plein. Dus er is veel weggevallen.' Hij hoopt dat in de zomer te compenseren en wil daarom de grote terrassen houden. Want van de winter moet hij het inmiddels niet meer hebben. 'Er waren nul toeristen in de voorjaarsvakantie.'
De gemeente is verantwoordelijk voor het Plein zelf en bepaalt uiteindelijk of de grote terrassen mogen blijven. Als het aan de Haagse VVD ligt blijven de grote terrassen bestaan, maar het college moet daar nog een besluit over nemen. Bewoners rond het Plein willen de grotere terrassen niet behouden.
Ook nu wordt er al in de straat gewerkt
Ook nu wordt er al in de straat gewerkt © Den Haag FM

Hoe lang blijft de schutting

Hoe lang de schutting op Lange Poten blijft staan is nog niet duidelijk. Het Rijksvastgoedbedrijf is nog bezig met de plannen. Het bouwen van zo'n schutting duurt zo'n negen maanden. Als de vergunning is geregeld kan de bouw van het afzetting in september beginnen. Dan wordt ook pas duidelijk hoe lang die er blijft staan. Ondernemers en bewoners zijn uitgenodigd om mee te praten over hoe de schutting eruit komt te zien, qua verlichting en bijvoorbeeld bloemen en planten.
Op de grote vraag: hoe lang gaat de verbouwing van het Binnenhof eigenlijk duren, kon het Rijksvastgoedbedrijf geen antwoord geven. Dat is nog onduidelijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!