Oorlogsfoto's, portretten en het Plein: Miguel kleurt oude zwart-witfoto's in

Haagse Miguel zet stadsgeschiedenis in de spotlight op Instagram
Haagse Miguel zet stadsgeschiedenis in de spotlight op Instagram
DEN HAAG - Miguel Bijleveld besteedt uren van zijn vrije tijd om foto's uit vervlogen tijden weer kleur te geven, en dat stuk geschiedenis van onze stad plaatst hij vervolgens op Instagram. 'Zo zie je de geschiedenis eigenlijk niet, in zwart-wit voelt het als een andere wereld', zegt hij in Bob Staat Op.
Het Instagram-account Haagse.geschiedenis is opgericht door de Haagse Miguel, vanuit de Geschiedkundige Vereniging die Haghe. Op dit account zijn oude foto’s over de Haagse geschiedenis te zien. Iedere foto wordt in de originele zwart-witte versie geplaatst en daarnaast een versie die zo historisch correct mogelijk is ingekleurd.
'Bij geschiedenis heb je altijd het idee dat het een andere wereld is. Nu zie je hoe de mensen uit die tijd het heden zagen, net als wij, namelijk in kleur', vertelt Miguel. 'We leven allemaal in onze eigen bubbel en het verleden is voor veel mensen een vreemde wereld en ik wil die zelf zo goed mogelijk begrijpen.'
Geschiedkundige Vereniging die Haghe zet zich in om de geschiedkundige kennis over en de belangstelling voor Den Haag en directe omgeving te bevorderen en historische stadsgezichten en monumenten te behouden. In het verleden speelde Die Haghe onder andere een grote rol bij de restauratie van de Ridderzaal en de oprichting van het Haags Historisch Museum.

Leven in eigen bubbel

Een foto die er voor Miguel uitspringt is genomen uit 1940 aan de Lange Poten. In beeld staan soldaten van de luftwaffe voor het voormalige ministerie van Oorlog in het zwart-wit. Als je vervolgens naar rechts swiped zie je de gekleurde foto. 'Die ingekleurde uniformen maken het gelijk een stuk echter, alsof het een film is, maar het is echt uit de jaren 40.'
De foto’s haalt Miguel uit de beeldbank van het Haagse Gemeentearchief. Ook de Geschiedkundige Vereniging die Haghe heeft een klein archief. Hij geeft de zwart-witfoto's vervolgens de kleur die de oude camera's niet konden vangen. Zelf kun je ook foto's opsturen, die ontvangt Miguel graag via een privébericht op Instagram.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!