Wint Den Haag voor derde jaar op rij NK Tegelwippen? 'We hebben een titel te verdedigen'

Den Haag wint NK Tegelwippen
Den Haag wint NK Tegelwippen © Frank Lee
DEN HAAG - Den Haag won al twee keer eerder het NK Tegelwippen en vanaf vandaag is er een nieuwe kans om de gemeente te zijn die de meeste tegels wipt om ruimte voor groen te maken. 'We hebben een titel te verdedigen', vertelt Edwin Cornelissen van Duurzaam Den Haag in Bob Staat Op. Mogelijkheden zijn er genoeg vindt hij: 'De stad is enorm versteend'.
Het doel is om minstens evenveel stenen als voorgaande jaren om te wippen. Dat betekent dat er minimaal 300.000 stenen plaats moeten maken voor groen. 'Dus trek je handschoenen aan, wip die tegels en geef ze op via de website', meldt de gemeente enthousiast op sociale media. Het is de bedoeling dat stadsgenoten zelf hun gewipte tegel doorgeven via de website van het NK Tegelwippen.
Duurzaam Den Haag helpt stadsgenoten om hun stad te vergroenen. 'We maken het de bewoners makkelijk. Als je een achtertuin hebt waar je graag tegels wilt verruilen voor groen dan kunnen wij bij 200 tegels een container zetten met allerlei groen'. Ook kunnen mensen terecht bij een vast inleverpunt, de Zorgkwekerij Mens en Tuin. 'Mensen kunnen binnen openingstijd altijd hun tegels omruilen voor planten'.
'Een versteende stad zorgt ervoor dat er veel hitte blijft hangen tijdens hete zomers'
Het vergroenen van de stad heeft ook voordelen, weet Cornelissen: 'Een versteende stad zorgt ervoor dat er veel hitte blijft hangen tijdens hete zomers. En door verstening kan het water minder goed de grond in, dus je krijgt wateroverlast en zodra de regen weg is krijg je ook te maken met droogte'. Het vergroenen van de stad maakt het ook voor de dieren aantrekkelijker om te komen, zij hebben juist planten nodig om te overleven.
Den Haag werd de afgelopen twee jaar op rij kampioen bij het NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober gaan gemeenten met elkaar de strijd aan om wie de meeste stenen kan wippen en daarmee plaatsmaken voor meer groen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!