Meer parkeervakken, coaches en strengere handhaving deelscooters langs de kust

© Valerie Kuypers
DEN HAAG - Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over het parkeren en gebruik van deelscooters en -fietsen langs de kust. De gemeente gaat bijvoorbeeld op zoek naar extra parkeerruimte op drukke dagen, er worden parkeercoaches ingezet en de scooters mogen alleen in de vakken parkeren.
De afspraken zijn gemaakt samen met de deelaanbieders zoals Go Sharing, felyx, Check, BAQME, Cargoroo en Donkey Republics. Afgelopen zomer werden er bijvoorbeeld op Scheveningen al parkeervakken gemaakt voor de scooters. De zomer ervoor was het een chaos omdat mensen hun scooter overal zomaar neerzetten. Aanbieder Felyx beloont gebruikers voor het parkeren van de scooter.
'In 2021 is begonnen met de samenwerking tussen deeltweewielers en Gemeente Den Haag. Dit is van beide kanten goed bevallen en heeft gezorgd voor veel verbeteringen, daarom zijn er opnieuw afspraken gemaakt. Dit keer voor de gehele kuststrook, in plaats voor alleen Scheveningen. Met de gemaakte afspraken wil de gemeente samen met de aanbieders de overlast van rondslingerende deelvoertuigen terugbrengen', aldus wethouder Anne Mulder (VVD) van verkeer en Scheveningen.

Dit zijn de nieuwe afspraken

Voor deze zomer zijn de volgende afspraken gemaakt:
  • Het deelvervoer aan de kust mag uitsluitend worden geparkeerd in de daartoe bestemde parkeervakken. Het parkeren buiten de vakken wordt technisch onmogelijk gemaakt.
  • De vakken worden afgesloten voor gebruikers wanneer deze vol zijn.
  • De gemeente gaat op zoek naar extra parkeerruimte. Deze kan geopend worden op de hele drukke dagen.
  • Om te zorgen dat er iedere dag voldoende ruimte is in de parkeervakken worden deze voor de ochtend leeggemaakt.
  • De aanbieders hebben gezamenlijke parkeercoaches op drukke dagen die de gebruikers helpen om de voertuigen netjes te parkeren en verwijzen naar vakken waar nog ruimte is om te parkeren.
Om te zorgen dat er beter wordt samengewerkt tussen de gemeente en alle aanbieders komt er een WhatsApp-groep om elkaar op de hoogte te houden. In de zomer komt er een wekelijks overleg over belangrijke informatie en waarbij ook maatregelen kunnen worden aangescherpt als dat nodig is.
Afhankelijkheid van de eigen auto of tweede fiets neemt af
De gemeente vindt het belangrijk dat er in Den Haag genoeg deelvervoer is. 'Delen maakt ruimte. Deelfietsen en -scooters zorgen voor een efficiënter gebruik van de ruimte. Daarnaast geeft deelmobiliteit extra en snellere reisopties waardoor de afhankelijkheid van de (eigen) auto of tweede fiets afneemt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!