Shovelchauffeur na afgewezen wrakingsverzoek vrijdag opnieuw voor de rechter

Duizenden demonstranten in Zuiderpark
Duizenden demonstranten in Zuiderpark © Richard Mulder
DEN HAAG - De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in het Zuiderpark, staat vrijdagmiddag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen. Dat heeft de rechtbank dinsdag bekendgemaakt.
De 60-jarige Johan R. verscheen vrijdagmiddag voor de rechter maar zijn zaak werd niet inhoudelijk behandeld omdat hij de rechtbank had gewraakt. Voordat de rechter zich terugtrok besliste die wel dat R. langer in de cel moest blijven. Een groep demonstranten voerde maandagavond met tractoren actie bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn, waar R. zou verblijven. De actie was bedoeld als steunbetuiging.
R. werd op zaterdag 11 maart aangehouden tijdens het boerenprotest in het Zuiderpark in Den Haag. Hij wordt verdacht van vernieling, verzet met letsel, mishandeling en bedreiging. R. zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet, daardoor raakten twee agenten lichtgewond onder meer aan het gezicht. Ook zou hij daarna in het politiebusje nog dreigementen hebben geuit richting agenten als: 'laat ze maar eens een voor een met mij in de ring staan'.
Bij aanvang van zijn strafzaak vroeg hij of de rechter zich wilde legitimeren, of hij bevoegd was en of de griffier alles noteerde. Daarnaast wilde R. vrijgepleit worden en voor geleden schade vroeg R. om 100.000 euro. Zijn advocaat trok zich vrijdagmiddag bij aanvang van de zitting terug.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!