Hagenaar (23) hoort twee jaar celstraf eisen voor oplichten via internet

© Openbaar Ministerie
DEN HAAG - Een 23-jarige Hagenaar wordt ervan verdacht nietsvermoedende mensen online te hebben opgelicht. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de man twee jaar de cel in gaat, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Twee medeverdachten moeten later voor de rechter komen.
De drie worden ervan verdacht met valse websites van Belgische banken mensen te hebben opgelicht. 'Het gaat om zeer laffe feiten', stelde de officier van justitie maandag. 'Verdachten hebben de slachtoffers op geen enkel moment in de ogen hoeven kijken. Zij handelden verscholen achter gefingeerde namen vanachter hun computers en telefoons en hadden uitsluitend op afstand contact met de slachtoffers.' De software die voor het vervalsen van website werd gebruikt, zogenoemde 'phishing panels', werden door een Almeloër die zich 'Haiku' noemde geleverd.
Nadat in oktober van 2020 de Almeloër werd aangehouden vond de politie informatie over diens klanten. 'Daarbij sprongen twee dure panels in het oog die gericht waren op de Belgische markt', meldt het OM. 'Het ging om vervalste inlogschermen van Belgische banken maar ook om een vervalsing van een identiteitsapplicatie die erkend wordt door de Belgische overheid.' Haiku zelf werd veroordeeld tot drie jaar cel.
In groepen op Telegram waar de Almeloër in zat kwamen de schuilnamen van de afnemers boven. De politie kon die gegevens koppelen aan de Hagenaar. Daarnaast zijn er chats als bewijsmateriaal opgevoerd. Het OM stelt dat de verdachten in het laatste half jaar dat ze samenwerkten meer dan vier ton hebben buitgemaakt door oplichting.

'Ze deden toch niks volgens jou'

De oplichtingspraktijken leidden tot stress bij de slachtoffers. Een van hen hield er hartkloppingen aan over. Een slachtoffer die de politie waarschuwde kreeg een bericht: 'Hey kleine snitch. Hahahshahshas lekker naar de politie toe. Ze deden toch niks volgens jou'. De Almeloër werd in oktober 202 aangehouden. Daarop was de verdachte enige tijd rustig. Tot maart van het volgende jaar. Het OM stelt dat men 'op de oude voet' verder is gegaan tot de aanhouding een aantal maanden later.
De Hagenaar wordt beschuldigd van onder meer deelname aan een criminele organisatie, oplichting, computervredebreuk, diefstal en witwassen. De officier van justitie eiste tegen de Hagenaar van 23 twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechter doet over twee weken uitspraak. Twee medeverdachten staan later voor de (jeugd)rechter.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!