Gemeente onderzoekt mogelijkheden tot verbieden van TikTok voor gemeenteambtenaren

© Den Haag FM
DEN HAAG - De gemeente heeft besloten om opnieuw kritisch te kijken naar het gebruik van werktelefoons van gemeenteambtenaren. Op dit moment gelden er nog geen restricties welke apps wel of niet geïnstalleerd mogen worden. Maar als het aan de gemeente ligt kan daar dus binnenkort verandering in komen en kunnen apps, zoals het populaire videoplatform TikTok, voortaan niet meer op een werktelefoon staan van een ambtenaar.
Volgens de gemeente liggen er nu twee opties op tafel. In eerste instantie wordt onderzocht of algemene gedragsregels aangepast moeten worden. Een tweede mogelijkheid is om te onderzoeken of bepaalde apps op de werktelefoons van de gemeenteambtenaren verboden kunnen worden.
Den Haag is niet de enige gemeente die zich over dit vraagstuk buigt. Ook de andere grote steden uit de G4 (Utrecht, Amsterdam en Rotterdam) worden betrokken bij dit onderzoek, net zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'Dit onderwerp speelt voor verschillende gemeenten op dezelfde manier', laat een woordvoerder van de gemeente weten.

'Den Haag moet niet naïef zijn'

Ook als het aan de ChristenUnie/SGP ligt mogen gemeenteambtenaren geen TikTok meer op hun mobiele telefoons, laptops en tablets installeren. Zo kleven er niet alleen veiligheidsrisico’s aan, maar maakt de partij zich ook zorgen over het verslavende effect van de app. De partij ziet liever dat enkel door gemeente toegestane apps kunnen worden geïnstalleerd.
Daarnaast pleit fractievertegenwoordiger Simon Fritschij voor de verwijdering van het TikTok-account van de gemeente. 'Je moet je afvragen of je daar als gemeente deel van wil uitmaken. Juist omdat je een internationale stad bent. Dit is zo'n dreiging en het is daarom goed het zekere voor het onzekere te nemen.'
De evaluatie van de gemeente wordt gehouden naar aanleiding van het besluit van het kabinet dat het voor rijksambtenaren verboden wordt om 'spionagegevoelige apps' zoals TikTok op hun werktelefoons te gebruiken. TikTok is in handen van een Chinees technologiebedrijf en gevreesd wordt dat China door deze app spioneert en daardoor gevoelige informatie in handen krijgt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!