Hagenaren in de bres voor Robbert-Jan die om accent werd afgewezen

Hagenaar Robert-Jan werd afgewezen om zijn accent
Hagenaar Robert-Jan werd afgewezen om zijn accent © Omroep Zeeland
DEN HAAG - Het verhaal van oud-Hagenaar Robert-Jan, die in Zeeland een baan bij een uitvaartbedrijf misliep vanwege zijn plat Haagse accent, maakt online veel reacties los. Soms met een simpel Haags 'Kap nâh', soms met complete liefdesverklaringen aan het plat Haags. Ook is er herkenning: 'Ik kreeg tijdens mijn opleiding ook constant te horen dat ik te Haags sprak.'
Robert-Jan Habich kreeg na een goed verlopen sollicitatiegesprek bij een Zeeuws bedrijf een opmerkelijke afwijzingsbrief: 'Vanwege je Haagse accent kom je niet in aanmerking voor de functie.' Hij blijkt niet de enige Hagenees te zijn die dat weleens te horen heeft gekregen, blijkt uit de vele reacties op het verhaal op Facebook: 'Hahaha, heb ik ook een keer gehad. Ik had tot de pauze om mijn accent aan te passen. Ik zeg: is goed doei. Dan ga ik nu alvast', schrijft Ilona Joey.
En Louise la Rivière kreeg op haar werk te horen dat ze te plat Haags spreekt. 'Ik ben ook op mijn Haagse accent aangesproken. Het werd met asociaal geassocieerd en ik moest meer ABN praten. Ik werkte aan een balie in de Drechtsteden.' Patty Whyte liep tijdens haar opleiding al tegen hetzelfde aan. 'Ik heb tijdens mijn opleiding als Verzorgende-ig ook constant te horen gekregen dat ik te Haags sprak. Belachelijk gewoon.' Overigens geven ook meerdere Rotterdammers in de reacties aan dat het accent uit 010 soms op soortgelijke reacties kan rekenen.

Accent aanpassen

Er zijn ook mensen die Robert-Jan Habich aanraden om bijvoorbeeld met logopedie iets aan zijn accent te doen of die wel begrijpen dat het plat Haags een probleem kan zijn bij sommige bedrijven. 'Sorry hoor, ik hou van Den Haag en ook van het Haags, maar als aanspreekpunt voor een bedrijf of voor een bepaald soort banen kan het echt niet', schrijft Feliz Meyers.
En de reactie van Muriel Zoé bewijst dat een Haags accent al langer niet in alle beroepen gewenst is. 'Mijn vader is leerkracht geweest en toen hij begon moest hij op logopedie omdat hij te Haags sprak en zo niet voor de klas mocht staan.' Volgen Lau Juul wordt er ook binnen Den Haag op wijkniveau gediscrimineerd: 'Woonde vroeger in Laak. Ik werd toen gewoon niet aangenomen omdat ik daar woonde. Mafklappers.'

Liefde voor de Haagse tongval

Het verhaal van Robert-Jan en de video waarin zijn accent goed te horen is, geeft ook aanleiding tot complete liefdesverklaringen aan het Haags. Bjorn Minoli schrijft vanuit Limburg: 'Haags is prachtig om naar te luisteren en dat zeg ik als Limburger.' Bij Cecile Vente thuis gaan ABN, Algemeen Beschaafd Nederlands, en Haags prima samen. 'Ik ben een Hagenaar en mijn man is een Hagenees. Gaat prima samen, ik ABN en hij plat Haags, echte liefde!' Priscilla Hopman geeft juist aan dat zij 'ABH' spreekt: 'Algemeen beschaafd Haags'.
Bovendien verwijzen meerdere mensen naar Tom Angevaren, een van de kunstexperts in het tv-programma 'Tussen kunst en kitsch' met een opvallend Haags accent. 'Ik lach me altijd een scheur als ik de beste man bij kunst en kitsch hoor! Wat is dat toch kickuh. Als het kan op nationale tv, moet het overal kunnen', vindt Vincent Philips. Ook Susan Hoskam noemt het Haags van Angevaren 'heerlijk om naar te luisteren'.
Naast Tom Angevaren wordt ook voormalig landelijk verkeersofficier van justitie, Koos Spee, genoemd als iemand van statuur, met Haags accent. Maar nog veel meer mensen denken bij het platte Haags meteen aan bekende grappenmakers als Van Kooten en De Bie en Harrie Jekkers.
Aleid Hagemeijer toont vanwege de grappenmakers zelfs begrip voor het Zeeuwse uitvaartbedrijf dat Robert-Jan afwees vanwege zijn accent. Ze schrijft: 'Ik hou van Haags, maar zit bij een uitvaart niet te wachten op een soort van Kooten en de Bie act.' Peter Madjid is het met haar eens: 'Dat je dan in de verte kan horen dat iemand uit Den Haag komt, is dat niet erg, maar hij moet niet klinken alsof hij Tedje van Es is.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!