Ondernemers Keizerstraat bezorgd over asielopvang in hostel: 'Zij geven geen geld uit in de winkels'

© denhaag.com
DEN HAAG - Ondernemers van de Keizerstraat zijn niet blij met de plannen voor een asielopvang in de winkelstraat op Scheveningen. In het hostel Jorplace in de Keizerstraat op Scheveningen worden van april tot en met december 60 asielzoekers opgevangen. Ondernemers hadden liever gezien dat er toeristen in het hostel zouden zitten. 'Die hun centjes in onze straat komen uitgeven', zegt Remco Striegel van de ondernemersvereniging.
'Het kwam een beetje uit de lucht vallen', zegt Remco in Bob Staat Op over het nieuws over de crisisopvang. 'Wij hadden graag een mooie zomer gekregen met veel toeristen die hun centjes komen uitgeven. Nu zijn er zestig plekken vergeven aan asielzoekers, die geven geen geld uit in onze winkelstraat.'
Vorig jaar werden er in hotel Empire in de Keizerstraat Oekraïense vluchtelingen opgevangen. 'Dat ging redelijk goed, maar dat is ook een groep die geen geld uitgeeft', zegt Remco daarover.

Overlast

Remco vindt het belangrijk dat vluchtelingen een goede plek krijgen, maar vindt een winkelstraat niet geschikt. 'Dat lijkt me niet de beste locatie. Ik ga ervanuit dat die mensen niet veel hebben. Die gaan niet een hapje eten bij het lokale restaurant.'
Daarnaast vrezen de ondernemers overlast. 'Ik ben bang voor intimidatie, geweld of het lastig vallen van vrouwen. Dat lees je in de krant over andere plekken.' Op sociale media leest Remco ook veel negatieve berichten. 'De Keizerstraat heeft het al slecht, de diversiteit van de winkels laat te wensen over. Nu krijgen we ook berichten over de asielzoekers.'

Bijeenkomst

Vooralsnog is er nog veel onduidelijk. Zo weten bewoners en ondernemers niet wat voor mensen er worden opgevangen. 'We weten nog niet waar de mensen vandaan komen. Als er zestig mannen komen zal er meer overlast zijn dan met twintig of dertig gezinnen', zegt de voorzitter van de ondernemersvereniging.
Maandagavond is er een bijeenkomst voor bewoners en ondernemers. Dan wordt er meer duidelijk over de opvang. Volgens Remco is er niets meer aan te veranderen. 'We kunnen proberen alles in goede orde te laten verlopen. En wat kunnen we doen als er wel overlast is?', wil hij graag weten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!