Help schelpen tellen langs de kust: 'Wat op het strand ligt, is een spiegel van de zee'

© Taco van der Eb
DEN HAAG - Vrijwilligers struinen zaterdag langs de kust op zoek naar schelpen tijdens de Nationale Schelpenteldag. Wie meedoet leert de Noordzee beter kennen en je helpt de wetenschap, aldus Serena Rivero (Stichting De Noordzee). 'Wat er op het strand ligt, is een spiegel van wat er in de zee leeft', zegt ze in Bob Staat Op.
Vorig jaar vond de eerste schelpenteldag in Nederland plaats. Dat werd een groot succes: er werden door honderden deelnemers zo'n 20.000 schelpen geteld op acht stranden in Zuid-Holland en op Texel. Dit jaar wordt er voor het eerst geteld op de héle Noordzeekust: van de Waddeneilanden tot aan Zeeland.
'Het is ontzettend leuk om te doen', zegt Serena. En het is hartstikke leerzaam. Zo wordt er gekeken hoe oud een schelp is, welke soort het is en waar die vandaan komt. 'Bijvoorbeeld door klimaatverandering kunnen er meer zuidelijke soorten zijn. Als je alles goed in kaart kan brengen kan je zulke veranderingen monitoren.'

Handje helpen

Wie het leuk vindt om te komen helpen tellen kan gewoon naar het strand komen. Deelnemers krijgen een stukje langs de vloedlijn aangewezen en verzamelen daar honderd schelpen. 'Iedereen heeft een eigen puntje waar ze gaan tellen en de schelpen worden verzameld, dus ze worden niet twee keer geteld.' De schelpen worden uitgezocht en op naam gelegd. Aan het eind worden ze weer bij de zee teruggelegd.
De organisatie van de schelpenteldag is blij met alle handjes die komen helpen. 'Wetenschappers kunnen dat niet allemaal zelf doen.'
Op de site van Schelpenteldag vind je de locaties en tijden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!