Zeven films die je niet mag missen tijdens het Movies that Matter Festival

DEN HAAG - Als de organisatie van Movies that Matter Festival (MtM) in Den Haag zich ergens geen zorgen over hoeft te maken, dan is dat het aanbod aan films over mensenrechten. Met actuele onderwerpen als de oorlog in Oekraïne, vrouwenrechten in Iran, lhbti+-rechten, klimaatverandering en de vluchtelingenproblematiek is de strijd om mensenrechten bovendien urgenter dan ooit. Aangezien film een uitstekend middel is om deze onderwerpen te belichten, zijn er vanaf vrijdag tijdens de 15de editie van MtM een groot aantal speelfilms en documentaires te zien in Den Haag. Omroep West tipt de volgende zeven films.
Movies that Matter Festival is van 24 maart tot en met 1 april in Den Haag.
Kleinkinderen van de Oost
Openingsfilm van MtM. De acteurs Daan Citters en Joenoes Polnaya raakten bevriend op de set van de speelfilm De Oost, een film uit 2020 waarin het gaat over de Indonesische onafhankelijkheid. Een film die vanwege de strijd met het Nederlandsch-Indisch leger voor veel discussie zorgde. In Kleinkinderen van de Oost treden de twee acteurs in de voetsporen van hun opa's, die beiden vochten voor Nederland. Met behulp van archiefbeelden, home movies en opnamen uit De Oost schetsen zij een beeld van deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.
Argentina, 1985
Bekroond met een Golden Globe voor beste buitenlandse speelfilm. Openbaar aanklager Julio Strassera krijgt hulp van de onervaren Luis Moreno Ocampo om oud-president en dictator Videla en zijn junta te veroordelen. Doodsbedreigingen zijn vanaf dag één aan de orde van de dag. Een spannende film over de belangrijkste rechtszaak in de geschiedenis van Argentinië.
Die middag
Iran staat dit jaar centraal tijdens MtM. De tweede film van de Iraans-Nederlandse filmmaker Nafiss Nia maakte eerder dit jaar indruk op het International Film Festival Rotterdam. Nia vertelt het persoonlijke verhaal over haar vlucht uit Iran en hoe ze in Nederland verstrikt raakt in het asielsysteem. Een film over dromen, vrijheid en herinneringen te pijnlijk om te verwerken.
Joyland
Winnaar van de Queer Palm in Cannes. Alles aan deze film is bijzonder, want nooit eerder speelde een transgender een hoofdrol in een grote Pakistaanse film. Het was ook de eerste Pakistaanse film die een nominatie kreeg voor een Oscar. Het dappere liefdesverhaal en familiedrama dat zich afspeelt in een homo- en transfobe maatschappij is gefilmd in spectaculaire kleuren.
Little Richard: I Am Everything
De persoonlijke keuze van curator Jeangu Macrooy. Little Richard is één van de belangrijkste grondleggers van de rock 'n' roll. Maar behalve dat hij zwart was, was hij ook predikant en homoseksueel. In deze oogverblindende documentaire herinnert regisseur Lisa Cortés de kijker eraan dat buitenstaanders en verschoppelingen ook tot grootse dingen in staat zijn. Mick Jagger, Paul McCartney, Tom Jones zijn zomaar een paar namen die opduiken in deze film.
Paved Paradise
Verfrissende documentaire over biodiversiteit en voedselproductie. Een bioloog en een filmmaker komen tot de conclusie dat biologische landbouw juist slecht is voor de biodiversiteit. Maar hoe ziet duurzame voedselproductie er dan uit? In een originele en humoristische documentaire gaan filmmaker Karsten de Vreugd en bioloog Hidde Boersma op zoek naar antwoorden. Hopelijk kijken overheden ook mee.
The Hostage Takers
Confrontatie met twee Britse IS-leden. Journalist Sean Langan, die zelf werd gegijzeld in Afghanistan, interviewt de twee IS-leden die naam maakten als 'The Beatles' en mede verantwoordelijk waren voor de executie van Langans vriend James Foley. Ook spreekt hij met de Deense fotograaf Daniel Rye die deel uitmaakte van de groep gijzelaars waar Foley bij zat, maar na onderhandelingen werd vrijgelaten. Het levert een indringende, emotionele en bloedstollende documentaire op.