Zetel minder voor BBB bij definitieve uitslag provincie

Blijdschap na de eerste uitslag voor BBB
Blijdschap na de eerste uitslag voor BBB © Omroep West
DEN HAAG - De BoerBurgerBeweging (BBB) krijgt niet negen, maar acht zetels in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Dat blijkt nu de definitieve uitslag van de verkiezingen binnen is. De BBB blijft op basis van het aantal stemmen de grootste, maar komt in zetels nu wel gelijk met de VVD, die ook acht zetels mag innemen.
De stemmen waren eerder al geteld, maar de definitieve zetelverdeling is vrijdag op het Provinciehuis in Den Haag bekendgemaakt. Na de BBB en VVD volgt GroenLinks met zes zetels. Daarna zijn er vijf partijen met vier zetels: D66, PvdA, PVV, CDA en JA21. Laatstgenoemde leek na het tellen van de stemmen op drie zetels uit te komen, maar komt bij de definitieve uitslag op vier zetels terecht. De Partij voor de Dieren heeft drie zetels bemachtigd.
Grote verliezer van de verkiezingen is Forum voor Democratie. Bij de vorige verkiezingen was FvD de grote winnaar met elf zetels, maar de partij viel de afgelopen jaren al uiteen. Een aantal Statenleden van Forum richtte de Groep GO op, andere sloten zich aan bij JA21. FvD ging de recente verkiezingen in met drie zetels, maar houdt er nu twee over.

Vijf partijen zonder zetel

Ook SGP, ChristenUnie en SP krijgen twee zetels in de provincie. Zij worden gevolgd door twee partijen met één zetel: 50PLUS en Volt. Vijf partijen die verkiesbaar waren, behaalden geen enkele zetel: DENK, BVNL, AWP, GOUD en JEZUS LEEFT.
Dat BBB het nu met een zetel minder moet doen dan verwacht, noemt fractievoorzitter Hans Veentjer 'erg jammer'. 'Maar we zijn nog steeds trots op het resultaat en blijven wel de grootste met de meeste stemmen.' De BBB is nu aan zet om als eerste te proberen een coalitie te smeden. Dat is altijd aan de grootste partij. De BBB kreeg bijna 8000 stemmen meer dan VVD. De BoerBurgerBeweging vond dan wel weer een VVD'er om de gesprekken voor een coalitie te leiden: Fred Teeven.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!