Scheveningen verdeeld over komst asielzoekers naar hostel Keizerstraat

Het hostel in de Keizerstraat
Het hostel in de Keizerstraat © Den Haag FM
DEN HAAG - De komst van zestig asielzoekers naar een hotel op Scheveningen maakt een aantal bewoners en ondernemers in de buurt ongerust. Dat bleek maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst, waarbij de gemeente Den Haag nog beloofde er alles aan te doen om eventuele overlast tegen te gaan. Andere bewoners meldden zich juist gelijk aan om de asielzoekers te helpen.
De gemeente heeft het pand, het kleine hotel Jorplace aan de Keizerstraat, vanaf 1 april gehuurd om de asielzoekers te huisvesten. 'Scheveningen is het afvoerputje van Den Haag', riep een mevrouw vanuit de zaal. 'Waarom lossen we niet eerst de bestaande problemen op, voordat we hier nieuwe mensen naartoe halen', vroeg een man zich hardop af.
Het voor de informatieavond afgehuurde YMCA-gebouw in dezelfde Keizerstraat zat tjokvol met geïnteresseerden. Een deel van de mensen staat niet afwijzend tegenover de komst van de asielzoekers. Na afloop meldde een aantal van hen zich meteen aan om als vrijwilliger de groep te komen helpen en te begeleiden. Anderen daarentegen willen helemaal niets van de nieuwkomers weten en staken dat bepaald niet onder stoelen of banken.

'Wat doen we hier?'

Wat velen vooral steekt, is dat de wijk voor een voldongen feit is gesteld: het Haagse stadsbestuur heeft het besluit al genomen. Inspraak is er volgens omwonenden niet geweest en bezwaar maken blijkt niet mogelijk te zijn. 'Alles is al geregeld… wat doen we dan hier,' vroeg een bezoekster.
Onderneemster Marianne van den Berg, tevens bestuurslid van de winkeliersvereniging Keizerstraat, sprak van 'één grote achterlijke toestand'. 'Een week geleden heeft de gemeente een brief gestuurd die ikzelf trouwens niet eens heb ontvangen, vanavond is deze bijeenkomst en dit weekend zitten ze er', aldus Van den Berg. Ze wees erop dat het voor de klandizie van de winkeliers belangrijk is dat er toeristen in Jorplace verblijven. 'Deze straat heeft het al heel moeilijk. En dan komt dit er nog eens bij.'

Niet één wethouder

Ook hekelde de onderneemster dat niet één wethouder de moeite had genomen om naar Scheveningen te komen om uitleg te geven. 'Standaard doen we dit soort bijeenkomsten zonder wethouder,' reageerde Jorg Rodijk, programmamanager voor de opvang van asielzoekers in Den Haag. 'De waarheid is ook dat de betreffende wethouder richting Amerika gaat. En dat is niet voor vakantie. Ze kon hier in elk geval niet aanwezig zijn.'
Erg overtuigend klonk dat niet. Toen Rodijk ook nog eens over 'onze asielzoekers' begon, viel hoongelach hem ten deel. 'Onze?', klonk het vanuit het publiek. 'Nou, de mijne zijn het niet, hoor.'

Oorlogsgebieden

De programmamanager probeerde de zaal gerust te stellen door te vertellen wie zoal in Jorplace zullen neerstrijken: 'Dat zijn géén alleenstaande mannen, dat zijn géén uitgeprocedeerde asielzoekers', zei Rodijk. 'In plaats daarvan komen er families en relationele stellen. Ze zijn vooral afkomstig uit de oorlogsgebieden, dus Syriërs, Irakezen en Eritreeërs.'
De groep zit nu nog in het Teleport Hotel in bedrijvengebied Binckhorst. Uit onvrede over de houding van de exploitant heeft de gemeente besloten om zijn kamers niet langer meer te huren.
Scheveningen verdeeld over komst asielzoekers naar hostel Keizerstraat
Scheveningen verdeeld over komst asielzoekers naar hostel Keizerstraat
Binnenkort verkassen daarom alvast dertig asielzoekers naar Jorplace, daarna verschijnt een tweede groep die even groot zal zijn. Er wordt gezorgd voor een dagbesteding, terwijl de kinderen naar school gaan en aan sport kunnen doen. Ook zal er overdag en 's nachts beveiliging zijn.

Goede deal

Rodijk gaf aan hoe blij de gemeente met deze voorziening is, omdat er voor dit soort doeleinden nauwelijks panden beschikbaar zijn. Met hotelexploitant Jordy Koning is daarom tot 1 januari 2024 een contract gesloten. 'Dat is een goede deal geweest', erkende Koning.
Hij maakte hierbij als kanttekening dat de inkomsten meer dan welkom zijn, aangezien zijn bedrijf als gevolg van de coronamaatregelen lange tijd heeft stilgelegen: 'We hebben een dikke klap in onze nek gehad.'

Hippe accommodatie

Koning begon zijn Jorplace vijftien jaar geleden als hippe accommodatie voor surfers en andere jonge hotelgasten. Het liefst zou hij deze lijn hebben voortgezet, maar het 'omhoog pushen' van de toeristenbelasting heeft er volgens hem voor gezorgd dat jonge mensen wegblijven.
Dit leidde er volgens Koning toe dat er niets anders opzat dan dat hij zich op andere doelgroepen is gaan richten. Tot 1 januari jongstleden waren dat Oekraïners, binnenkort nemen asielzoekers dus hun plaatsen in. 'Maar op 31 december gaan ze weer weg uit Jorplace', verzekerde programmamanager Rodijk. Niet iedereen kan zich dat voorstellen. 'Kunnen we daar een garantie voor krijgen', wilde daarom iemand weten.

'Dit doet mij pijn'

Een jonge vrouw reageerde geëmotioneerd. 'Dit doet mij pijn', zei ze ineens over alle negatieve opmerkingen en het geroep en geschreeuw dat soms klonk. 'Ik ben hier een jaar geleden komen wonen en ben zó warm verwelkomd. Ik heb de Scheveningers juist als vriendelijke, warme en hartelijke mensen ervaren.'
Haar buurvrouw viel haar bij. 'Zij zegt iets heel constructiefs, ik vind dat ze gelijk heeft', kreeg de zaal van haar te horen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!