Hele jaar feest voor de KB: nationale bibliotheek viert 225-jarig bestaan

© KB
DEN HAAG - De KB bestaat dit jaar 225 jaar. Om dit jubileum te vieren telt de nationale bibliotheek vanaf woensdag 225 dagen af naar de officiële datum van oprichting in 1798, op 8 november. De nationale bibliotheek is bijzonder: 'Het is een bibliotheek voor en door Nederlanders', vertelt Martijn Kleppe in Bob Staat Op.
In de KB nationale bibliotheek vind je zowel boeken, kranten en tijdschriften. 'Wij verzamelen alles over Nederland, dat doen we al 225 jaar en dat blijven we ook doen. Eigenlijk met het idee dat je van alles wat je hebt. Daar wil je een extra exemplaar van bewaren voor volgende generaties.'
Het is volgens Kleppe belangrijk dat mensen in de toekomst weten wat er op dit moment in Nederland gebeurt. Maar ook dat nu elke Nederlander kan lezen wat er over Nederland is verschenen.

Van 15e eeuw tot coronajaren

In de KB zijn topstukken te zien zoals een poëziealbum uit de 15e en 16e eeuw, waar Rembrandt een schets in had gemaakt. Er is ook terug te vinden hoe de coronajaren waren. 'Die mix tussen bijzondere kostbare stukken die je haast niet durft aan te raken, maar ook de websites van nu. Dat maakt de KB zo bijzonder', vertelt Kleppe.
Het hele jaar staat in het teken van dit bijzondere jubileum. 'De eerste honderd dagen wordt vooral de collectie centraal gesteld'. Er wordt een minimuseum geopend, waar je de hele collectie van de geschiedenis van de nationale bibliotheek terug kan kijken.
Ook komt er een tentoonstelling van de Flora Batava. 'Dat is nou een van die topstukken die we hebben, het is een prachtig boek uit de periode 1800- 1934, waarin allerlei prachtige tekeningen staan over onze natuur en daar maken we een heruitgave van', aldus, Martijn Kleppe.

Hele jaar feest

De tweede honderd dagen gaat het veel meer over wat mensen doen met die collectie. 'We hebben een aantal kunstenaars, die gaan in het KB-atelier aan de slag met allerlei collectiestukken.' Ook doet de nationale bibliotheek mee met de museumnacht, waardoor iedereen het gebouw in kan. 'Zo is er het hele jaar feest voor de KB, maar ook voor alle Nederlanders en Hagenezen', aldus Martijn Kleppe.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!