Klimaatactivisten Extinction Rebellion willen voor zevende keer A12 blokkeren

© Regio15
DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen zaterdag 27 mei opnieuw de A12 gaan blokkeren. Dat heeft de actiegroep woensdag aangekondigd.
De demonstranten blokkeerden al zes keer eerder de snelweg in de buurt van de Tweede Kamer. Voor het laatst gebeurde dat op 11 maart. Op die dag werd de vooraf verboden demonstratie beëindigd met de inzet van waterkanonnen door de politie. Er werden na een urenlange blokkade 700 demonstranten aangehouden. De burgemeester had vooraf gevraagd om niet op de snelweg te demonstreren, maar dat op de Koekamp te doen.
'Waterkanonnen of niet: met de A12-blokkades staat Extinction Rebellion in haar recht', zegt woordvoerder Hannah Prins. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat demonstreren mag 'within sight and sound' van degenen waartegen de demonstratie is gericht. Daarom demonstreren we op een plek die ertoe doet, de A12 tussen het ministerie van EZK en de tijdelijke Tweede Kamer. Een einde aan fossiele subsidies is een redelijke eis die ondersteund wordt door de wetenschap.'
Met de acties verzet de actiegroep zich tegen overheidssubsidies voor fossiele projecten. Via Twitter vraagt de organisatie om mee te doen aan de demonstratie eind mei.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!