Programma voor gratis schoolmaaltijden afgetrapt op SBO Merlijn in Laak

© Taylor Wilcox (Unsplash)
DEN HAAG - Bij basisschool SBO Merlijn in Laak wordt vandaag de aftrap gegeven voor het programma schoolmaaltijden. Dat heeft het ministerie van Onderwijs bekendgemaakt. Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich vanaf woensdag via schoolmaaltijden.nl aanmelden voor gratis schoolmaaltijden voor hun leerlingen.
Op de basisschool in Laak zijn minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs), Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, Heleen van den Berg van het Rode Kruis en initiatiefnemers Laurens Dassen (Volt) en Jan Paternotte (D66) aanwezig bij de lancering van het programma.
Er is dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar om leerlingen te helpen die de hulp nodig hebben. Op de website schoolmaaltijden.nl kunnen scholen zich aanmelden voor gratis schoolmaaltijden voor de leerlingen. Er kan gekozen worden tussen een maaltijd op school of een maaltijd thuis.

Maaltijd thuis of op school

Het gaat om een vergoeding (maximaal 9 euro per leerling per week) die scholen krijgen om het eten daar te regelen. Er kunnen bijvoorbeeld vrijwilligers worden ingezet om de maaltijden te maken. Er is ook de mogelijkheid om leerlingen aan te melden voor de maaltijd thuis. Scholen kunnen dan een link naar de ouders sturen om een boodschappenkaart te krijgen. Daarop staat wekelijks 11 euro die in een supermarkt te besteden is.
Contactpersonen van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds helpen scholen bij het opzetten van de schoolmaaltijden. Het is niet de bedoeling dat docenten ermee worden belast. De meeste behoefte aan gratis maaltijden is er volgens het ministerie bij scholen waarvan 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Ook leerlingen in het speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs in aanmerking voor een gratis schoolmaaltijd.
'Voor veel leerlingen kan een schoolmaaltijd dan ook een enorm verschil maken'
'Nu het huishoudboekje in gezinnen soms onder druk staat, is het aan ons ervoor te zorgen dat leerlingen zich volledig kunnen focussen op school. Eventuele spanningen of geldzorgen thuis mogen zich niet vertalen naar het klaslokaal', stelt minister Wiersma. 'Voor veel leerlingen kan een schoolmaaltijd dan ook een enorm verschil maken. Ze zijn energieker en doen beter mee in de klas. Daarom gaan we komende maanden op grotere schaal leerlingen helpen aan een goede maaltijd op school.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!