Alexander is nieuwe molenaar de Korenaer: 'Er is werk zat'

Alexander Bruning is de nieuwe molenaar bij De Korenaer
Alexander Bruning is de nieuwe molenaar bij De Korenaer © Eigen foto
DEN HAAG - De molen in Loosduinen heeft er een nieuwe molenaar bij. Alexander Bruning heeft onlangs na drie jaar hard werken zijn molenaarsdiploma gehaald. Molenaar Rien Kooistra is blij dat er een nieuwe molenaar bij is gekomen. Om dit te vieren stond de molen vorige week 'in de vreugd'.
Alexander Bruning is de nieuwe molenaar bij de Korenaer. 'De molenwereld was eigenlijk een onbekende wereld voor mij tot ik er een keer op de radio over hoorde', vertelt hij. 'Toen werd er een zaadje geplant.' Na drie jaar hard werken heeft hij nu zijn molenaarsdiploma op zak en mag hij zelfstandig de molen bedienen.
In 2019 melde hij zich bij Rien en een jaar later startte hij aan de opleiding bij het Gilde. De Korenaer werd zijn praktijkmolen, maar hij ging ook bij andere molens aan de slag. 'De Korenaer is een korenmolen, dus die maalt meel van graan. Maar je hebt ook zaagmolens, poldermolens en oliemolens. Je moet eigenlijk van alle molens weten hoe ze werken.'

Vrijwillige molenaar

Alexander werkt als vrijwilliger bij de Korenaer en daar verandert ook niets aan nu hij zijn diploma heeft gehaald. 'Er zijn wel betaalde molenaars, maar dat zijn er een veertigtal in Nederland.' Hij hoopt wel in de toekomst ook beroepsmatig in de molenwereld aan de slag te kunnen, voorlopig blijft hij werkzaam als bouwkundig technisch adviseur.
Er is veel werk te doen op de molen. Naast dat de wieken moeten blijven draaien is er ook een winkel waar meel wordt verkocht en komen er twee keer per week bezoekers langs om in de molen een rondleiding te krijgen. In totaal lopen er dan ook 15 vrijwilligers rond op de Korenaer.

Werk zat

De huidige molenaar, Rien Kooistra, begon in 2016 met vriend en buurman Jan Hirs. Toen molenaar Jan in 2020 overleed kwam Rien er op de molen alleen voor te staan. De hulp van Alexander kan hij dus goed gebruiken. 'Er is werk zat en ik ben blij dat hij erbij gekomen is', vertelt hij.
Om te vieren dat Alexander zijn molenaarsdiploma heeft gehaald, werd de molen vorige week 'in de vreugd' gezet. De wieken stond iets gedraaid, met de klok mee en richting het huis van de nieuwe molenaar. De molen is op donderdag en zaterdag open voor het publiek en Alexander is er elke zaterdag te vinden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!