Ondernemers klagen over langdurige werkzaamheden rond stadhuis, werk met maanden vertraagd

© Den Haag FM
DEN HAAG - De verbouwing rondom het stadhuis zit het café House of Tribes en theehuis Coffee Fellows al maanden in de weg en gaat waarschijnlijk nog maanden duren. Voorbijgangers zien niet eens meer dat een theehuis een theehuis is, zegt de bedrijfsleidster van Coffee Fellows. 'Mensen lopen hier naar binnen denkende dat wij een ingang van de gemeente zijn', vertelt bedrijfsleidster Michelle Gomez. 'Ze stellen ons zelfs vragen die zijn bedoeld voor de gemeente.'
Het natuursteen dat rondom het stadhuis ligt wordt sinds vorig jaar september in vier fases (1: Wijnhaven, 2: Turfmarkt, 3: Kalvermarkt en 4: Spui) vervangen. Zowel Coffee Fellows als House of Tribes zeggen klanten mis te lopen door de werkzaamheden. Zij vallen in fase 2 van het werk. Dat stond voor januari op de planning, maar het project liep vertraging op.
Beide ondernemers geven aan minder interessant te zijn voor weekendtoeristen wanneer de straat voor je winkel open is gelegd. 'Wanneer je zo'n verbouwing ziet, loop je sneller naar de andere kant van de straat', zegt Hasan Khan van House of Tribes. Voor de eigenaar van House of Tribes is het inmiddels erg onduidelijk wanneer ze klaar zullen zijn met het project. 'De laatste drie maanden hebben we al niks meer te horen gekregen'.

Problemen in de ondergrond

De werkzaamheden in alle fases zouden in oktober van dit jaar klaar zijn, maar het ziet er niet naar uit dat dat gaat lukken. Nog nergens is het werk afgerond. Het project was enige tijd gestopt, omdat er problemen werden aangetroffen in de ondergrond.
Na een kort onderzoek kwam de aannemer erachter dat de grond onder het natuursteen niet goed meer was. Daardoor moest niet alleen het natuursteen, maar ook de ondergrond worden vervangen. De gemeente zegt dat door deze vertraging de werkzaamheden nu in plaats van midden oktober 2023 pas aan het begin van 2024 eindigen.

'Compenseer ondernemers en rond het werk snel af'

'Hoe gaat het college de gederfde inkomsten van de ondernemers compenseren?' Dat is wat Hart voor Den Haag wil weten van het college nu het werk aan het Natuursteen rond het stadhuis langer gaat duren.
Volgens de oorspronkelijke planning zou het werk in oktober klaar zijn. Nu lijkt dat pas begin 2024 te worden. Hart voor Den Haag wil weten hoeveel vertraging er verwacht kan worden. Omdat ondernemers zeggen klanten mis te lopen pleit ze voor compensatie. Daarnaast moet 'alles in het werk gesteld worden om de werkzaamheden zo spoedig mogelijk af te ronden'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!