Gratis HPV-vaccinatie voor jongeren donderdag te halen in de Grote Marktstraat

vaccin naald prik inenten foto pixabay
vaccin naald prik inenten foto pixabay
DEN HAAG - Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, dan kan je donderdagmiddag (tussen 15.00 en 20.00 uur) in de Grote Marktstraat een gratis HPV-vaccinatie halen. Ook alle zaterdagen in april kan je de prik gratis komen halen. 'Het is belangrijk je te beschermen', zegt Ingrid Ligthart van GGD Haaglanden in Bob Staat Op.
HPV is een virus dat vooral door seksueel contact wordt overgebracht en het komt enorm veel voor. Uit onderzoeken blijkt dat vrijwel iedereen ermee besmet raakt. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen enkele jaren zelf op, maar het kan ook kanker veroorzaken.
Voor jongeren onder de 18 is de prik gratis, want dat vaccin is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Wie na 1996 is geboren moet zo'n vaccin eigenlijk zelf betalen. Maar omdat de GGD het belangrijk vindt dat jongeren worden ingeënt tegen het HPV-virus, kunnen jongeren boven de 19 de prik halen.
'Het is belangrijk dat we die mensen bereiken', zegt Ligthart. Daarom staat er donderdagmiddag een stand in de Grote Marktstraat. 'We gaan staan waar je er ongeveer overheen struikelt'.

Normaal 400 euro

Wie de prik gratis wil halen kan dat dit jaar dus nog doen. 'Na dit jaar houdt dat op. Daarna kost het rond de 400 euro voor twee vaccinaties.'
De bus van de GGD staat vanmiddag aan de kop van de winkelstraat, ter hoogte van het Spui, waar in de winter altijd de oliebollenkraam staat. Na donderdagmiddag kan je de prik ook elke zaterdag in april (tussen 12.00 en 17.00 uur) nog gratis halen in de Grote Marktstraat. Meer over het vaccin en de locaties vind je op de site van GGD Haaglanden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!