Haags kooktalent gezocht voor vrijheidsmaaltijd op Lange Voorhout

DEN HAAG - Honderden mensen gaan op 5 mei samen aan tafel op het Lange Voorhout voor een speciale vrijheidsmaaltijd. Maar eerst worden er nog koks gezocht. 'We zoeken gerechten die bij mensen het gevoel van verbinding of vrijheid oproepen', vertelt Anne-lyke van den Elshout.
Chefkok London Loy verzorgt voor de Haagse vrijheidsmaaltijd een vrijheidssoep. Maar er zijn nog bijgerechten nodig. Daar is de organisatie een receptwedstrijd voor gestart. 'We zoeken meerdere Haagse kooktalenten', vertelt Van den Elshout in Bob Staat Op.
Het mooiste is als de bijgerechten passen bij de soep: een Surinaamse zoeteaardappelsoep. 'We denken bijvoorbeeld aan een salade, of smeersels voor op brood.' Gerechten moeten ook bij het thema passen. 'We zoeken gerechten die bij mensen het gevoel van verbinding of vrijheid oproepen. Of iets wat je doet denken aan thuis, of een gerecht wat je oma altijd maakte.'
Alles proeven
De vrijheidsmaaltijd werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. De wedstrijd moet het nóg meer van de stad maken. 'We hopen op veel inzendingen.' Dat kan tot 7 april via haagsevrijheidsmaaltijden.nl. 'We gaan alle gerechten proeven en kiezen er dan drie.'
En als jouw gerecht uiteindelijk geserveerd wordt op 5 mei, mag je natuurlijk ook zelf een vorkje mee prikken.