Geen tien jaar cel, maar veel lagere straf voor verdachte doden Bilal Aydin

HVV Laakkwartier herdenkt Bilal Aydin
HVV Laakkwartier herdenkt Bilal Aydin © Omroep West
DEN HAAG - De 22-jarige Gennaro van D. is vrijdag in hoger beroep vrijgesproken van medeplichtigheid aan de dood van Bilal Aydin. De steekpartij gebeurde in december 2019 op de Rijswijkseweg in Den Haag. Omdat volgens het gerechtshof niet zonder twijfel vastgesteld kan worden dat D. het slachtoffer heeft vastgehouden zodat hij gestoken kon worden, krijgt hij een lagere straf dan de rechtbank in 2021 besloot.
Het 20-jarige slachtoffer Bilal Aydin werd op 21 december 2019 twee keer gestoken met een mes, terwijl hij werd vastgehouden. Dat gebeurde op de hoek van de Goudriaankade en de Rijswijkseweg. Bilal overleed als gevolg van deze steekpartij. Het dodelijke voorval zorgde voor onrust in het Laakkwartier. Vele mensen liepen mee met een stille tocht voor het jonge slachtoffer, een talentvol voetballer bij HVV Laakkwartier.
De aanleiding voor de fatale steekpartij was een incident kort daarvoor, waarbij de verdachte een neef van Bilal op zijn achterhoofd had geslagen. Die klap is aanleiding geweest voor Bilal om verhaal te halen bij de verdachte. Vervolgens is de situatie bij de tramhalte verder geëscaleerd.

Geen bewijs

Het Haagse hof oordeelt in hoger beroep net als de rechtbank dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte het slachtoffer heeft gestoken en dat ook niet duidelijk is dat de verdachte ertoe heeft opgeroepen het slachtoffer te steken. Anders dan de rechtbank heeft het hof ook geen bewijs dat de verdachte het slachtoffer heeft vastgehouden tijdens de steekpartij. Daarom is hij vrijgesproken van doodslag. Het hof gaf hem wel acht maanden cel voor openlijk geweld en mishandeling van de neef van Bilal.
Het Openbaar Ministerie had op de zitting van 17 maart een celstraf van tien jaar geëist, gelijk aan de straf die de rechtbank had opgelegd. In de aanloop naar de uitspraak van het hof is de verdachte al vrijgelaten. Medeverdachte Junior M. kreeg in 2021 ook tien jaar cel voor het steken van Aydin, dat vonnis is inmiddels onherroepelijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!