ChatGPT weet (nog) niet alles van deze Hagenaars, René Bom geeft 'kleine waarschuwing'

Fotobewerking: Den Haag FM
Fotobewerking: Den Haag FM
DEN HAAG - De kans is groot dat je ChatGPT wel eens voorbij hebt horen komen, de chatbot met kunstmatige intelligentie (AI). Je kan vragen stellen en dan gaat de AI voor je aan de slag. Maar helemaal bij de tijd is hij niet. Zo zou Richard de Mos verkiesbaar zijn als burgemeester van Den Haag en oud-nachtburgemeester René Bom moet zelfs een 'kleine waarschuwing' geven.
Met de zinsnede 'wat weet je van', gevolgd door een naam, zorgt voor een beknopt verhaal van ChatGPT over de geïntroduceerde persoon. Wij namen de proef op de som door te vragen naar kennis over burgemeester Jan van Zanen, Hart voor Den Haag-raadslid Richard de Mos, oud-nachtburgemeester René Bom en cabaretier Harrie Jekkers.

Jan van Zanen

In het geval van burgemeester Jan van Zanen weet de chatbot te vertellen dat onze burgemeester eerder politiek actief was in Utrecht en wat zijn functie in Den Haag nu is. Hoewel de chatbot stelt dat Van Zanen geboren is in april, blijkt dat een misvatting: hij viert het in september. Ook in zijn carrière zijn wat misrekeningen te vinden. Zo werd Van Zanen in 1998 wethouder en van juli 2005 tot en met december 2013 was hij burgemeester van Amstelveen.
© ChatGPT

Richard de Mos

Als we vragen naar Richard de Mos valt op dat de kunstmatige intelligentie niet helemaal bij de tijd is. Zo wordt aangekondigd dat hij 'opnieuw kandidaat is voor het burgemeesterschap van Den Haag. Op die functie heeft De Mos eerder wel gesolliciteerd, maar bij de verkiezingen ging het daar niet om. Inmiddels zijn er al andere verkiezingen geweest waarbij De Mos werd verkozen in het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij was hij verkiesbaar voor BVNL, de partij van Wybren van Haga.
© ChatGPT

René Bom

René Bom, de man die jarenlang nachtburgemeester was, komt er bekaaid van af. Volgens de chatbot is Bom overleden, vier jaar geleden. Iets wat zeker niet de waarheid is. Het was Bom zelf ook al opgevallen, daarom deelt hij op Facebook een 'kleine waarschuwing': 'Een goede vriend van me ziet/zag veel vertrouwen in Artificial Intelligence (AI) en ChatGPT. Maar als hij mijn naam intikt volgt er een mooi en zeer herkenbaar verhaal. Alleen ff Jammâh van de laatste alinea.'
Som komt er meer informatie, bijvoorbeeld over de niet-bestaande begrafenis. De chatbot blijkt ook te kunnen leren. Dat blijkt omdat Bom meer berichten krijgt van mensen die ChatGPT raadpleegden. Maar ook daarin gaat het niet altijd goed. In een update die volgt als wordt aangegeven dat Bom nog steeds leeft valt te lezen dat de nachtburgemeester in ruste nog steeds actief als nachtburgemeester is.
© ChatGPT

Harrie Jekkers

Bij een ander Haags icoon, Harrie Jekkers, wordt gesteld dat hij deel uitmaakte van 'Kabaret Ivo de Wijs'. Een snelle Google Search leert dat Ivo zelf te vinden is bij BVMooiweer, het impresariaat van Harrie Jekkers. Verder worden titels van cd's (Mijn Ikken en De Man in de Wolken) verheven tot titel van zijn cabaretprogramma. Gelukkig weet ChatGPT wel dat O, o, Den Haag bij hem hoort. Dat Jekkers een geliefd en succesvol cabaretier is klopt natuurlijk wel.
© ChatGPT

Den Haag FM

Als we naar onszelf kijken dan lijkt ChatGPT het ongeveer bij het goede eind te hebben. Den Haag FM begon op 1 januari 2005, daarvoor werden de programma's geproduceerd door Stadsradio Den Haag. De 24-uurs nieuwszender Den Haag FM Nieuws is de redactie onbekend, al is er natuurlijk altijd nieuws te vinden op onze website.
© ChatGPT

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!