Zorgen gemeente om vertraging en bereikbaarheid Binnenhof: 'Rijksvastgoedbedrijf moet plan maken'

Binnenhof
Binnenhof © Den Haag FM
DEN HAAG - De gemeente zegt zich grote zorgen te maken over de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de omgeving van het Binnenhof nu duidelijk is dat de renovatie langer gaat duren. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) meldde maandag aan de Tweede Kamer dat de renovatie niet voor 2028 klaar is.
Volgens de oorspronkelijke planning zou de renovatie al twee jaar eerder klaar moeten zijn. Die planning 'had al een stevige uitwerking op de binnenstad', laat een woordvoerder van de gemeente weten. 'Deze vertraging heeft begrijpelijke oorzaken zoals het vervallen van de stikstof-bouwvrijstelling, maar we zien tegelijkertijd ook dat het veel is voor de omgeving.'
'De grootte van dit renovatieproject vraagt om heldere communicatie en perspectief voor de korte én lange termijn voor de bewoners en ondernemers in de binnenstad. En dat is er op dit moment onvoldoende', laat de woordvoerder weten.

'Wij verwachten heldere visie en concrete aanpak'

'Wij verwachten van het Rijksvastgoedbedrijf een heldere visie en concrete aanpak voor de extra inspanningen die nodig zijn om de omgeving bereikbaar, leefbaar en aantrekkelijk te houden voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Er moet echt een been worden bijgetrokken om onze binnenstad, die recht doet aan de allure van ons nationale parlementsgebouw, tijdens én na de renovatie aantrekkelijk te houden.'

'Hele bittere pil voor ondernemers en de stad als geheel'

Simon Fritschij, fractievertegenwoordiger van ChristenUnie-SGP vindt het bericht dat de renovatie vertraagd is niet verrassend. 'Maar wel een hele bittere pil voor ondernemers en de stad als geheel. Ook Robert Barker (Partij voor de Dieren) is niet verbaasd. 'Wie had dat zien aankomen'schrijft hij, met een knipogende emoticon erbij, op Twitter.
Hart voor Den Haag-voorman Richard de Mos wil compensatie. 'Kan de landelijke overheid, die al dat stikstofgezanik heeft gecreëerd, even over de brug komen met financiële compensatie voor de Haagse binnenstad, die nog langer een bouwput blijft! Dank u, ook namens bewoners en ondernemers', staat op Twitter te lezen. 'Het ‘stikstofprobleem’ bestaat enkel op papier en in de hoofden van klimaatpolitici, er moet en kan gewoon gebouwd worden', vindt de Haagse fractie van Forum voor Democratie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!