Restaureren draaibare Hemsterhuisbrug Zeeheldenkwartier vertraagd, Spaanse gieterij maakt onderdelen

© Google Maps
DEN HAAG - Het gaat nog een behoorlijke tijd duren voordat de Hemsterhuisbrug zal terugkeren in het Zeeheldenkwartier. De verwachting is dat de monumentale brug niet dit jaar, maar pas begin 2024 terug zal zijn. Dat komt omdat er onderdelen nagemaakt worden in een Spaanse gieterij en dat kost meer tijd dan gepland.
De Hemsterhuisbrug is een monumentale gietijzeren brug uit 1885. Vroeger kon de brug opengedraaid worden, maar later werd hij vastgezet. Nu is besloten om de brug weer draaibaar te maken en dat betekent dat alle onderdelen moeten werken. Omdat er niet veel bedrijven zijn die de brug en het draaimechanisme kunnen restaureren duurt het langer dan verwacht.
Er worden zoveel mogelijk onderdelen hergebruikt en hersteld. Sommige onderdelen zijn 'enorm beschadigd' en moeten worden 1-op-1 nagemaakt. Dat gebeurt bij een Spaanse gieterij. Zij maken, zoveel mogelijk, gebruik van technieken die bij de bouw van de brug werden gebruikt.

Februari 2024

Het nabouwen van de onderdelen en lange levertijden van materialen zorgt ervoor dat het restaureren van de brug meer tijd kost. Een woordvoerder van wethouder Anne Mulder laat weten dat de verwachting is dat de brug in februari van 2024 terugkomt. Er volgt nog een informatiebrief om direct omwonenden te informeren over de vertraging.

'Hoop dat hij snel terug is'

'Het was een wens van velen, waaronder van mijzelf, dat hij ooit weer gaat draaien', vertelt Chris Schram van de Willemsvaart in Bob Staat Op. 'Nu de kans zich voordeed kan dat weer hersteld worden. Maar nu zitten helaas allerlei zaken tegen. In dit geval is erg sneu voor de mensen die er graag overheen willen. Ik hoop dat hij snel terug is.' Hij hoopt dat er nagedacht zal worden over een alternatieve brugverbinding.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!