Petitie tegen sloop reddingstation KNRM Scheveningen: 'Dit is echt doodzonde'

DEN HAAG - Het KNRM-gebouw uit 1938 dreigt van Scheveningen te verdwijnen. De reddingswerkers krijgen een nieuw onderkomen en het oude pand staat op de nominatie om gesloopt te worden. Scheveninger Peter Koudstaal is een petitie begonnen om het pand te behouden. 'Als voor zoveel mensen dat huisje zó belangrijk is, waarom dan zo moeilijk doen over zo'n huisje. Je doet enorm veel mensen er zo'n plezier mee.' Hij hoopt 10.000 handtekeningen op te halen.
'Het huisje is bijzonder voor heel veel mensen die daar herinneringen aan bewaren. Het initiatief is voortgekomen uit een alarmkreet dat het huisje gesloopt zou worden. Dat bracht veel reacties teweeg', zegt Koudstaal in Bob Staat Op. 'Er kwamen heel veel reacties op, ook heel veel verdrietige reacties van mensen die vinden dat het een volgende stap is van mensen die zich ontheemd voelen in hun eigen omgeving.'
'Het staat ingeklemd tussen het Marina Beach Hotel en een betonnen kolos wat een parkeergarage blijkt te zijn', vertelt Koudstaal. 'Misschien dat het ook wel symbolisch is voor de burger die zich gemangeld voelt tussen allerlei grote projecten en voelt dat hij de zeggenschap over zijn eigen gemeenschap een beetje aan het verliezen is.' Koudstaal besloot daarom de petitie te starten. 'Om te kijken of er nog wat aan te doen is.' In een paar dagen tijd werd de petitie bijna 600 keer getekend.
Geen monumentale status
De gemeente laat weten dat het KNRM-gebouw vanwege zijn functie uniek voor Den Haag is, 'en we onderschrijven het levensreddende verhaal waar dit gebouw symbool voor staat'. Toch komt het gebouw niet in aanmerking om als gemeentelijk monument aangewezen te worden. 'Dit heeft te maken met het feit dat er het nodige aan gewijzigd is, de ligging niet heel specifiek is en de architectonische waarde van het gebouw niet heel hoog is', aldus een woordvoerder.
Elementen blijven behouden
Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zou niet overwegen om het pand uit 1938 tot monument te verheffen. 'Wel blijven er, mede op verzoek van de gemeenteraad, een aantal karakteristieke elementen van het huisje behouden. Het gaat om de eerste steen, de letters en de twee ijzeren hekjes voor de ramen met de vis-symbolen. Deze worden behouden en krijgen in de toekomst een mooie nieuwe bestemming.'
'Dit is echt doodzonde'
Namens Erfgoedvereniging Bond Heemschut vertelt Christiaan van Oordt aan Den Haag FM dat hij al jarenlang bij de gemeente Den Haag heeft aangedrongen op behoud van het reddingstation. 'De gemeente is het huisje gewoon vergeten. Dat is toch ongelofelijk?.' zegt Van Oordt. 'Dit is cultureel erfgoed. Een gebouw dat in 1938 gebouwd is en de oorlog heeft overleefd. In de jaren veertig was dit gebouwtje onderdeel van de Atlantikwall. Het is echt onbegrijpelijk dat de gemeente er niets aan wil doen om dit gebouw te redden.' En dat terwijl de Provincie en het Ministerie van Cultuur volgens Van Oordt hebben aangegeven mee te willen denken. 'Maar dan is allereerst wel de gemeente aan zet. Zij moeten het huisje een monument-status geven. Als de sloop doorgaat is dat echt doodzonde,' aldus Van Oordt.