Bewoners sociale huurwoningen Loosduinen in de kou na renovatie: 'Het is niet warm te stoken'

© Pixabay
DEN HAAG - Bewoners van twee complexen met sociale huurwoningen in Loosduinen zijn niet te spreken over de flinke opknapbeurt die de panden hebben gekregen. 'Het is niet warm te stoken, sommigen ontvluchten zelfs hun huis', vertelt bewoonster Yo Bouman in Bob Staat Op. Woningcorporatie Staedion heeft aangekondigd onderzoek te doen naar de klachten van bewoners.
De twee complexen in de Lisztstraat waren volgens Staedion toe aan een flinke opknapbeurt. In november 2021 begon de renovatie. Zo werden de ramen, deuren, een deel van de kozijnen van de woningen vervangen, kregen de complexen een nieuwe pui in het portiek, is er binnen en buiten geschilderd, zijn de balkonhekken vervangen en zijn er nieuwe brievenbussen en deurbellen geplaatst. 'Ze hebben echt goed hun werk hier gedaan, althans wat de ramen betreft helaas niet', vertelt Yo.
Tijdens de renovatie zijn alle ramen vervangen met nieuw HR++ isolatieglas met ventilatieroosters. 'Die ramen mogen volgens de uitvoerder van Heko maar vijf tot zeven procent frisse lucht doorlaten, maar wij denken dat hij vergeten is een nul er achter te zetten want er komt wel 50 tot 70 procent frisse lucht de huizen binnen.' Door de tocht zou het niet meer lukken om de woningen warm te krijgen.

Koude winter

Omdat de verbouwing in de zomer was viel het probleem pas afgelopen winter op. 'In de zomer hadden we geen last van de ventilatieroosters, maar in november begon de buitentemperatuur onder nul te komen.' Al snel deelden de bewoners filmpjes met elkaar van wapperende en klapperende lamellen en trillende vitrage. 'Als het noorderwind op de ramen staat dan word je gewoon weggeblazen.'
Ook nu de winter voorbij is blijft de kou in huis hangen. 'De kachel staat hier op 23 graden maar ik zit al met fleece dekens om, het is niet warm te stoken.' Yo maakt zich daarom ook zorgen om volgende winter. 'Als je hier de hele dag in huis moet vertoeven, met name oudere mensen, dan is het gewoon een aanslag op je gezondheid.'

Aan de bel trekken

Toen Yo een melding maakte bij Staedion en bouwbedrijf Heko, was ze verrast door de reactie. 'Bij Staedion kreeg ik als antwoord dat het mijn eigen inbeelding is', zegt ze. 'En Heko raadde mij als eerst aan om een stukje te lopen om warm te worden en als laatst kreeg ik als advies om op vakantie te gaan naar een warm land.'
Omdat de bewoners zich niet gehoord voelden zijn ze een bewonerscommissie gestart. Sindsdien loopt het contact met Staedion veel beter. De woningcorporatie zegt de klachten serieus te nemen. Zo worden er in april in vier woningen metingen gedaan om de klachten van de bewoners te onderzoeken.
Ook de woning van Yo en van een lid van de bewonerscommissie wordt onderzoek gedaan. Zodra de onderzoeksresultaten bekend zijn worden ze gedeeld met de bewonerscommissie en alle bewoners. Dan zal Staedion in overleg met de bewonerscommissie eventuele vervolgstappen ondernemen. Voor nu wachten Staedion en de bewonerscommissie het onderzoek af.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!