Ahlam, Ashana, Jamila, Renate en Wendy krijgen een speldje vanwege inzet voor hun Moerwijk

Zuidwest-speldjes voor Vrouwen die bouwen
Zuidwest-speldjes voor Vrouwen die bouwen © Martijn Beekman
DEN HAAG - Hulde voor een hechte groep vrouwen uit Moerwijk. Ahlam, Ashana, Jamila, Renate en Wendy kregen dinsdag een Zuidwest-speldje van burgemeester Jan van Zanen vanwege de belangrijke rol die zij spelen in hun wijk. De 'Vrouwen die bouwen', zoals ze zichzelf noemen, zetten zich met hart en ziel in om Moerwijk te verbeteren.
De vrouwen organiseren activiteiten voor bewoners, ze maken vlogs over hun wijk en ze creëren plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn het vaak mensen die zonder op te vallen heel goed werk doen voor de buurt en hun medebewoners. 'In Den Haag Zuidwest wonen zoveel betrokken inwoners. Sinds een jaar of twee zetten we deze 'stille krachten' op gezette tijden in het zonnetje. Zodat wij kunnen zeggen: dank je wel voor jullie onvermoeibare inzet voor de buurt', aldus de burgemeester.

Spelletjesavonden

Onder leiding van Renate groeide buurtkamer De Luyk uit tot een belangrijke ontmoetingsplek in de buurt. Mensen kunnen hier onder meer terecht voor spelletjesavonden en een gesprek met een budgetcoach.
Nadat de oude buurtkamer moest stoppen, liet Wendy een staaltje doorzettingsvermogen zien en zette ze de nieuwe buurtkamer HWP10 op aan het het Heeswijkplein. Hier kunnen mensen terecht die het niet altijd makkelijk hebben. Ook maakte Wendy met Ahlam een documentaire over Moerwijk, genaamd 'Mijn Wijk is Rijk'. Ahlam staat bekend als de razende reporter van Moerwijk. Ze maakt vlogs en schrijft met een kritische blik artikelen over de wijk. Zij behandelt daarin thema's als armoede en discriminatie.

Ontbijtjes

Ook de emancipatie van vrouwen uit de buurt staat op de agenda van de Vrouwen die bouwen. Zo komen de Moerwijk Moeders iedere dinsdagochtend, onder leiding van Jamila, samen om te ontbijten. Ook bij wijkwinkel Bij Betje aan het Westhovenplein komen buurtbewoners bij elkaar om dagelijks te lunchen. Ashana zorgt ervoor dat ontbijtjes worden uitgedeeld aan kwetsbare gezinnen.
Het goede werk van Vrouwen die bouwen werd al eerder opgemerkt. Zo kreeg Mayura vorige zomer een Zuidwest-speldje uitgereikt voor haar werkzaamheden voor buurtkinderen die in armoede leven. Inmiddels hebben 33 bewoners van Zuidwest een speldje gekregen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!