Den Haag zet rem op fastfoodrestaurants

Foto ter illustratie: Sander Dalhuisen (Unsplash)
Foto ter illustratie: Sander Dalhuisen (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil een rem zetten op het aantal fastfoodrestaurants in de winkelgebieden in de stad. Zo moeten die aantrekkelijk blijven om naartoe te gaan. Daarnaast hoopt de gemeente dat mensen gezonder gaan eten. Het aantal fastfoodzaken in Den Haag is de afgelopen vier jaar met 25 procent toegenomen. Vergeleken met de totale groei van het aantal horecazaken, namelijk vier procent, is dat een flinke stijging.
Fastfoodrestaurants zijn nu nog toegestaan op plekken waar het bestemmingsplan horeca toestaat. Om een verdere groei tegen te gaan, wil de gemeente deze zaken een eigen categorie in de bestemmingsplannen geven. De volgende stap is dan dat uitbreiding van de bestaande zaken wordt verboden en dat er geen nieuwe bij mogen komen. Daarbij gaat het niet alleen om fastfoodrestaurants, maar ook om snackbars, shoarmazaken en pizza-afhaalzaken. Den Haag volgt hiermee het voorbeeld van Amsterdam, Utrecht en Groningen.
Wethouder Saskia Bruines (D66, economische zaken) wil op deze manier voorkomen dat er een te eenzijdig aanbod aan restaurants in de stad ontstaat. 'Aantrekkelijke winkelgebieden met een divers aanbod van winkels en horeca zijn belangrijk voor onze stad. Fastfoodzaken horen daar ook bij, maar het is wel belangrijk dat er voldoende keuze overblijft voor onze inwoners en bezoekers', stelt ze.

Vooral op duurdere locaties sneller een fastfoodzaak

Volgens de gemeente is er wel een verklaring voor de enorme toename van het aantal fastfoodzaken. Die bieden de eigenaren van de panden vaak meer zekerheid voor een hogere omzet dan een restaurant of lunchroom. Daarom kiezen pandeigenaren vooral op duurdere plekken vaak voor een fastfoodzaak.
Om de winkelgebieden aantrekkelijker te maken is de gemeente in gesprek met onder meer horecaondernemers, makelaars en vastgoedpartijen over wat er wel en niet past in de stad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!