Huizenprijzen dalen verder, weer minder woningen verkocht in Den Haag

Foto ter illustratie: Michal Balog (Unsplash)
Foto ter illustratie: Michal Balog (Unsplash)
DEN HAAG - In Den Haag zijn het afgelopen kwartaal 793 minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn er 14,3 procent minder woningen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
De huizenprijzen zijn ook gedaald. De gemiddelde transactieprijs in het eerste kwartaal van 2023 was in Den Haag 383.630 euro. Dat is 15,2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, en een daling van 9,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.
De gemiddelde verkooptijd in Den Haag is ook langer geworden, namelijk 50 dagen. In het eerste kwartaal van 2022 was dat nog 24 dagen. 24,6 procent van de verkochte woningen de afgelopen periode werd nog boven de vraagprijs verkocht.

Omslagpunt

Volgens de NVM bereikt de woningmarkt een nieuw evenwicht. 'De koopmarkt wordt iets vriendelijker bij een nog steeds krap aanbod', zegt de organisatie. Het woningaanbod in Nederland is het afgelopen kwartaal verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Maar het is wel 9 procent.
De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland is in het eerste kwartaal van 2023 394.000 euro. Dat is een daling met 3,6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. Op jaarbasis komt de daling uit op 8,2 procent. NVM: 'Dit bevestigt het omslagpunt in de markt vergeleken met 2021 toen de prijs met zo’n 20 procent op jaarbasis steeg.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!