Theaterschool Rabarber van ondergang gered

Archieffoto Rabarber
Archieffoto Rabarber
DEN HAAG - Het doek leek te vallen voor Rabarber. De theaterschool zit in financiële problemen. Zonder noodsteun van de gemeente leek het einde oefening en zou Rabarber begin april 'de activiteiten fors gaan afschalen of zelfs stoppen', zo stelt het college van burgemeester en wethouders. Het gemeentebestuur maakte dinsdag bekend Rabarber te steunen met een extra subsidie van 150.000 euro. Daarmee lijkt de theaterschool voorlopig gered. De financiële problemen komen onder andere door lastenverhoging door de cao, naweeën van corona en hoge energiekosten.
Theaterschool Rabarber is al 38 jaar een begrip in Den Haag en was voor acteurs als Georgina Verbaan, Ewout Genemens en Bas Muijs een opstap naar het grote publiek. Niet alleen is Rabarber een theaterschool waar kinderen vanaf zeven jaar leren toneelspelen en theater maken, Rabarber biedt educatieve programma's aan, doet aan talentontwikkeling en is een springplank voor nieuwe theatermakers. 'Daarmee is het theaterhuis een wezenlijk onderdeel van de culturele infrastructuur in Den Haag', stelt het college van burgemeester en wethouders.
Rabarber is 'heel dankbaar' vanwege de steun van de gemeente, aldus Leontine van Vlerken van de theaterschool. 'We hadden te maken met een opeenstapeling aan pech en financiële tegenvallers'. Doordat Rabarber inmiddels onder de cao-kunsteducatie valt, kreeg het theaterhuis te maken met onverwachte financiële gevolgen. De lasten gingen fors omhoog en er moest een nabetaling gedaan worden aan pensioenfonds PFZW. De hoge inflatie en de effecten van de coronacrisis hebben ook een negatief effect op het financiële resultaat van Rabarber.

Noodsteun is urgent

De noodsteun aan de theaterschool is ook urgent omdat er op korte termijn voor het komende schooljaar nieuwe verplichtingen zijn, die alleen aangegaan kunnen worden als het tekort in 2023 wordt gedekt. Rabarber heeft 'een duidelijk herstelplan op tafel gelegd', waarin het Haagse college vertrouwen heeft, stelt het stadsbestuur.
'In de kern zijn we een gezonde school met mooie plannen voor de toekomst', legt Van Vlerken uit. 'Dankzij de extra subsidie kunnen we nu weer door met al onze activiteiten.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!