Oproep aan Scheveningers: meld verdachte situaties in de haven

De Escaperoomboot
De Escaperoomboot © Valerie Kuypers
DEN HAAG - De gemeente roept bewoners en ondernemers rond de Scheveningse haven op om verdachte situaties te melden. Dan kan nu anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Een haven is kwetsbaar voor criminaliteit zoals drugstransporten, mensensmokkel en het witwassen van crimineel geld, aldus de gemeente.
Daarom doet de gemeente een beroep op oplettendheid van bedrijven en bewoners rondom de haven. 'Criminelen zijn bij het uitvoeren van hun activiteiten vaak afhankelijk van kennis en hulp uit de haven. Zij zoeken bijvoorbeeld schippers om pakketjes uit zee op te vissen. Of ze maken gebruik van een anoniem appartement om drugs, wapens of cash op te slaan', zegt de gemeente.

Hier kan je op letten

Om iets te doen tegen de vermenging van de onder- en bovenwereld is de campagne Meld Misdaad Anoniem gestart. Er zijn meerdere signalen die kunnen wijzen op criminaliteit.
  • Vreemde vaarbewegingen op ongebruikelijke tijdstippen;
  • Een schip dat te zwaar of scheef beladen is;
  • Het verhullen van de originele naam van een boot.
Op de kade kunnen de volgende zaken verdacht zijn:
  • Onbekenden die spullen in– /uitladen in busjes;
  • Ondernemingen zonder klanten;
  • Panden met geblindeerde ramen en camerabeveiliging.

Extra toezicht

Handhavers en de politie zullen extra toezicht gaan houden op het land en het water. Er worden meerdere handhavingsacties gehouden om criminaliteit op te sporen.
Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd om Scheveningers bewust te maken van de problematiek en waar op te letten. Tot en met zaterdag 8 april ligt er een 'escaperoomboot' in de haven en staat er op de kade een 'ondermijningsbus'. Zo leer je op een interactieve manier hoe criminelen te werk gaan. Ook worden gebruikers van de haven geholpen om zich weerbaar te maken tegen criminelen.
Zie je iets raars of opvallends dan kan je anoniem bellen naar 0800-7000 of meld het via de website van Meld Misdaad Anoniem.
© Valerie Kuypers

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!