Fietsers krijgen advies om niet langer door de Grote Markstraat te rijden: 'Voetg anger szone'

© Den Haag FM
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil met ingang van donderdag fietsers gaan verleiden om vanaf de middag niet meer door de Grote Marktstraat te rijden. De bedoeling is dat ze vanaf 11.30 uur de route via de Lutherse Burgwal, de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht nemen. Maar het is geen verplichting, aldus de gemeente. Op het wegdek bij de Grote Markt staat inmiddels in grote letters 'voetg anger szone' te lezen. Ook zijn er pijlen aangebracht die de alternatieve route aangeven.
De Lutherse Burgwal, de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht zijn onlangs veiliger gemaakt voor fietsers en voetgangers. De parkeervakken zijn weggehaald. Ook gelden er 'venstertijden' voor vrachtauto's. Die mogen vanaf 11.30 uur niet meer door de straten rijden.De gemeente hoopt hiermee te bereiken dat fietsers vaker voor de nieuwe voorkeursroute kiezen in plaats van voor de Grote Marktstraat. De gemeente heeft voor die tijden gekozoen omdat het 's middags in de Groter Marktstraat vaak druk is met voetgangers.
Het doel van het verbeteren van de fietsroute via de Gedempte gracht en de herinrichting van de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht is om deze straten prettiger te maken voor fietsers en voetgangers en om de Grote Marktstraat dagelijks na 11:30 uur prettiger te maken voor voetgangers, laat een woordvoerder van wethouder Anne Mulder (VVD, verkeer) weten.

Fietsers mogen ook door Grote Marktstraat blijven rijden

De woordvoerder stelt wel dat het officieel niet is verboden om gewoon door de Grote Markstraat te rijden met de fiets. Het 'verkeersregime', zoals het officieel heet, verandert er niet. Het gebied blijft een voetgangersgebied waar fietsers (met maximaal 15 kilometer per uur) mogen rijden.
Donderdag begint een informatiecampagne om fietsers te wijzen op de 'verbeterde fietsroute'. De teksten die inmiddels op het wegdek staan zijn daar een onderdeel van. Verder worden fietscoaches ingezet om gebruikers te wijzen op de alternatieve route. Later wordt bekeken wat de resultaten van de campagne en de nieuwe fietsroute zijn.

'Onduidelijkheid tussen fietsers en voetgangers blijft bestaan'

De Haagse fietsburgemeester Remco de Rijk is blij met de aanpassing, maar vindt de verleidingspoging van de gemeente onduidelijk. 'Ik denk dat je gewoon moet zeggen dat het niet mag', stelt hij. Een nieuwe route zou beter werken als deze verplicht zou worden. 'Dat het duidelijker is of het mag of dat het moet.'
Een nadeel van de nieuwe route zou kunnen zijn dat het voor fietsers lijkt alsof ze een langere route moeten volgen. Maar dat valt volgens De Rijk mee. 'Het is maar een klein stukje.'
© Den Haag FM

Al jaren discussie

Over de Grote Marktstraat als fietsroute wordt in de politiek al jaren gesproken. De Rijk herinnert aan de geschiedenis in het programma Bob Staat Op. 'Het was vroeger vrij afschuwelijk. Toen reden er ook nog auto's en bussen. De afgelopen jaren is het wel mooier geworden, maar er blijft onduidelijkheid bestaan. Zeker in de zomer als er veel toeristen zijn. Die zijn minder aan fietsers gewend en dan zie je dat er veel spannende situaties ontstaan. Of er echt veel ongelukken gebeuren is een tweede, maar er zijn wel veel mensen die er last van hebben.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!