Rolstoelgebruikers kunnen nu ook tuinieren bij buurtboerderij de Nijkamphoeve

De verhoogde moestuinbakken bij buurtboerderij de Nijkamphoeve
De verhoogde moestuinbakken bij buurtboerderij de Nijkamphoeve © Judith Tielemans
DEN HAAG - Om tuinieren toegankelijk te maken voor mensen met een beperking heeft buurtboerderij de Nijkamphoeve in Escamp vier moestuinbakken hoger neergezet. Zo kunnen mensen met een scootmobiel, rollator of een rolstoel er makkelijker bij. 'Het idee kwam voort uit een prijsvraag van de gemeente en stichting Voorall om het leven voor mensen met een beperking aangenamer te maken', vertelt vrijwilliger Ed Vols in Bob Staat Op.
'Eén van die ideeën was het verhogen van moestuinbakken', vervolgt Vols. 'Dat geeft mensen in een rolstoel of op een scootmobiel de mogelijkheid om op een verhoogde positie plantjes te zaaien en te oogsten. Er zijn al aanmeldingen, maar we hebben ook nog plekken over. We hopen dat mensen met een beperking hier gebruik van gaan maken en er veel plezier aan gaan beleven.'
Een aantal bakken wat hoger plaatsen klinkt vrij eenvoudig, dus waarom vind je die verhoogde bakken dan niet standaard bij een buurtboerderij? Volgens Vols komt er toch nog wel wat meer bij kijken. 'Mensen die er gebruik van maken, hebben toch wel wat hulp nodig. De bakken moeten ook beschermd worden tegen vogels, dus dan komen er netten overheen. Dat is voor mensen met een beperking moeilijk. Dus is het fijn als ze dan wat hulp krijgen. Dat is hier goed mogelijk, want we staan hier in een hobbytuin als onderdeel van buurtboerderij de Nijkamphoeve. Zij zijn bereid om die bakken hier te plaatsen en te onderhouden.'

Verhoogde bakken én een plateau

Niet alleen de bakken zijn verhoogd, er is ook een plateau neergelegd zodat mensen in een rolstoel, scootmobiel of met een rollator er makkelijk overheen kunnen lopen. Een subsidie van de gemeente en Fonds 1818 heeft de buurtboerderij geholpen om alles te realiseren. Ook hebben zij gratis materialen gekregen van aannemer Van Gelder.
Als andere boerderijen geïnteresseerd zijn om hun omgeving toegankelijker te maken voor mensen met een beperking, dan mogen ze altijd aankloppen voor tips bij de Nijkamphoeve. Wethouder Anne Mulder draagt de moestuinbakken woensdagmiddag officieel over aan de gebruikers van de bakken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!