Den Haag wil niet alleen woningen, maar ook bedrijven in de Binckhorst

DEN HAAG - Een flink stuk van de Binckhorst in Den Haag blijft ook in de toekomst een bedrijventerrein. De driehoek tussen de begraafplaats St. Barbara, de Supernovaweg en de Binckhorstlaan gaat komende jaren plek bieden aan aannemers, reparatiebedrijven en bezorgers. Dat hebben de wethouder Robert van Asten en Saskia Bruines woensdag bekend gemaakt.
De Binckhorst ondergaat een flinke metamorfose. De bedoeling is dat er vele duizenden woningen worden gebouwd. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen ruimte meer is voor ondernemers, aldus de wethouders.
De driehoek naast het spoor krijgt een nieuwe naam en gaat Mercuriuskwartier heten. De komende tien jaar is hier plek voor 65.000 vierkante meter bedrijfsruimte voor de maakindustrie en mkb-bedrijven. Daarvan zit er nu ook al een aantal in dit deel van de Binckhorst. De gemeente wil het gebied flink opknappen: er moet meer groen bijkomen.

Tramlijn

Volgens de wethouders gaat het om een 'aantrekkelijke plek' voor bedrijven om zich te vestigen. Het Mercuriuskwartier ligt tussen het centrum van de stad en de snelweg. Bovendien wordt hier vlakbij in de toekomst nog een tramlijn aangelegd, van het Centraal Station naar Voorburg en Rijswijk.
Wethouder Van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) noemt het belangrijk om in een groeiende stad als Den Haag ruimte te blijven bieden aan bedrijven. 'De Binckhorst is een plek waar van oudsher gewerkt wordt om Den Haag en de regio draaiende te houden. In het Mercuriuskwartier gaan we dat behouden en zelfs uitbreiden. Hier worden producten gemaakt die Hagenaars nodig hebben en werken ondernemers die aan Den Haag bouwen', stelt hij in een verklaring.

Eigen karakter

Het nieuwe Mercuriuskwartier bestaat weer uit meerdere gebieden die allemaal een eigen karakter krijgen. Zo is het noordelijke deel aan de kop van de Binckhorstlaan en Supernovaweg geschikt om grote bedrijven te vestigen, staat in de plannen van de gemeente. Het idee is dat hier een nieuw kantoor van de HTM komt. In het centrale deel van het gebied is ruimte voor industriehallen en kleinere mkb-bedrijven. Hier wordt nu al het project Pegasus gebouwd.
In het zuiden van het gebied ligt een wat de gemeente 'groene long' noemt, omdat hier ook de begraafplaats St. Barbara ligt. In het gebied rond de Noorder- en Zuiderkroonstraat komen vooral grote kantoren.

Grote uitdaging

Hoewel er in de toekomst duizenden woningen worden bijgebouwd in de Binckhorst, is het de bedoeling dat het Mercuriuskwartier vooral bestemd blijft voor bedrijven. Wethouder Saskia Bruines (D66, economie) noemt het een 'grote uitdaging' om ook in een drukke stad als Den Haag plek te vinden voor ondernemers. 'Bedrijventerreinen en bedrijfsruimte zijn goed voor ongeveer vijftien procent van de banen in Den Haag. Om te kunnen innoveren en uitbreiden moet er voldoende ruimte gecreëerd worden voor bedrijven die zich hier willen vestigen of doorgroeien naar een groter pand. Dit is belangrijk voor de economische groei en het vestigingsklimaat van de stad', stelt zij.
De plannen voor het gebied zijn gemaakt samen met ondernemers en eigenaren van panden en grond. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!